#Bouwsector

Hoezo niet innovatief?!?

Van de week las ik dat de bouw de minst innovatieve sector in Nederland is. Uit onderzoek van Panteia/EIM zou blijken dat de bouw een behoudend bolwerk is waar innovatie op een laag pitje staat. Nogal een boude bewering.

De discussie over het innovatiegehalte van de bouw is een sleetse stoplap en even achterhaald als beweren dat de aarde plat is. De feiten spreken voor zich. Als ik alle edities van Aannemer van dit jaar op een rij leg, zie ik een lange rij artikelen die juist beschrijven hoe inventief de sector is. Want of het nou gaat om gevelsystemen, materiaaltoepassingen, samenwerkingsverbanden of nieuwe methoden en technieken; de bouw grossiert er in.

Grote boosdoener is dat de bouwsector niet in staat is haar innovatiekracht prominent over het voetlicht te brengen. Wat de bouwsector moet doen, is de communicatie over eigen inventiviteit op een hoger plan tillen. Want wanneer lees je in de krant dat een ontwerp van een architect overeind blijft door de vindingrijkheid van een paar ijverige bouwtechneuten en het vakmanschap van aannemers? Precies. Dat lees je nooit! En wanneer zag u voor het laatste een bouwtechneut of vakman bij Pauw & Witteman of in DWDD? Er schoof er nooit een aan.

Dat moet dus anders. Als het om innovatie gaat, staat de bouwsector namelijk in de Top 3. Nu die boodschap nog verkondigen!

 

1 reactie op “Hoezo niet innovatief?!?

  1. Deze blog geeft alleen maar weer helder aan dat de stelling klopt, sector heeft veel te hoge dunk van zichzelf en ziet ondertussen zelf niet meer hoe behoudend zij in elkaar zit. Welke innovaties zijn er? Wat elke innovatie zet de sector op de kop?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.