#Bouwsector

‘Hoge bouwambities zijn haalbaar’

Het is een haalbare ambitie van het kabinet om tot en met 2030 900.000 nieuwbouwwoningen te realiseren en anderhalf miljoen bestaande woningen aardgasvrij te maken. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de studie ‘Analyse bouwcapaciteit’.

Hiervoor moet de werkgelegenheid de komende acht jaar met 1,8 procent per jaar groeien. Dit kan grotendeels gebeuren door instroom vanuit de opleidingen en de groei van inzet van buitenlandse arbeidskrachten. De arbeidsproductiviteit moet met 1,6 procent per jaar groeien. Dit past bij het technologische beeld van toenemende vooruitgang. Stevige groeicijfers, maar het vergt geen grote opschaling of technologische doorbraken.

De ambities kunnen op korte termijn wel knelpunten opleveren. Om in 2024 100.000 nieuwbouwwoningen te realiseren en stevig te verduurzamen, zijn tot en met 2024 50.000 extra arbeidskrachten nodig. Daarom pleit het EIB voor een meer evenwichtigere ambitie, om meer tijd te nemen om te kunnen groeien naar de hoge niveaus.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.