#Bouwsector

Hulde aan de vernieuwers

Een milieuvriendelijk alternatief voor mosselvissen, de multisporthelm voor kinderen en de roterende keuken voor rolstoelgebruikers. Of wat te denken van de doe-het-zelf boortoren voor ontwikkelingslanden? Het zijn een paar producten of diensten uit de MKB Innovatie Top 100 2013.

Gisteren is die jaarlijkse ranglijst weer verschenen en het is altijd weer boeiend om er eens doorheen te scrollen en her en der wat te klikken voor meer informatie over het desbetreffende product of bedrijf. Al was het maar om te kijken of er nog bouwgerelateerde bedrijven in staan (en jawel, zie bijvoorbeeld nummers 24, 32 en 59). Wat er niet bedacht wordt door Nederlandse ondernemers. Stuk voor stuk bedrijven die vooruit willen, oplossingen verzinnen voor nieuw ontstane vragen, denken dat iets beter of makkelijker kan en voor de meute uit willen lopen.

Ik kan er wel warm van worden, dat soort verhalen. Ook in de bouw wordt aan de lopende band geïnnoveerd. Toen ik vier jaar geleden aan de slag ging als redacteur voor Aannemer beweerden boze tongen dat de bouw een conservatieve sector is, waarin alles bij hetzelfde blijft. Onzin, merkte ik al snel. In de bouw worden aan de lopende band nieuwe producten, concepten en diensten op de markt bedacht. Van slimmere metselprofielen en kleine handzame warmtepompjes tot lichtgewicht renovatievloeren en complete concepten voor energieneutrale woningen.

Ze bereiken de redactie via onze mailboxen, of we lezen erover in andere vakmedia. Soms belt er zo’n Willy Wortel die iets heeft bedacht waarvan je je afvraagt waarom niemand er eerder is opgekomen. Dat het bloed, zweet en tranen kost om zo’n product vervolgens op de markt te krijgen – laat staan er een succes van te maken – blijkt ook vaak wel weer, maar het geloof in het product is altijd sterker dan de beren op de weg.

Na zo’n verhaal keer ik dan ook vaak enthousiast weer terug achter mijn bureau. Wel altijd ergens met de vraag in mijn achterhoofd of zo’n product of dienst het gaat maken. Écht een innovatie is dus. Eentje waar niemand omheen kan. Want laten we wel zijn: als er geen vraag naar is, houdt het – in ieder geval op den duur – gewoon op. Van hoeveel van die 100 innovaties in de MKB Top 100 gaan we dus écht meer horen? Een paar? Tien? Ik durf het niet te zeggen. Hoe dan ook, hulde aan de vernieuwers!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.