#Bouwsector

ING: Meer oudere bouwvakkers aan het werk

Het aantal oudere werknemers in de bouw is sinds 2013 flink toegenomen. Het gaat daarbij vooral om de inzet van oudere uitzendkrachten. Dat meldt het economisch bureau van ING op basis van een onderzoek naar de sector.

Volgens ING steeg het aantal uitzendkrachten in de bouw in het tweede kwartaal naar 21.000, van 15.000 een jaar eerder. Bouwondernemingen zijn nog steeds terughoudend met het aannemen van vast personeel en geven daarom de voorkeur aan flexibel personeel. Daar profiteren vooral werkloos geworden 45- tot 55-jarigen van. Het aantal bouwvakkers in die leeftijdscategorie groeide naar 71.000, van 63.000 een jaar geleden. Bouwbedrijven trekken graag ervaren personeel aan, aldus de bank.

Jongeren

ING stelde verder dat het aanbod van jongeren in de bouw door de lagere leerlingaantallen aan bouwgerelateerde opleidingen is gedaald. Het aantal jonge bouwvakkers is daardoor de afgelopen jaren sterk afgenomen. In 2008 werkten nog meer dan 50.000 15- tot 25-jarigen in de bouw, nu zijn dat er nog maar 24.000. ING is bang dat de lage instroom van jonge mensen in de bouw op termijn kan leiden tot arbeidstekorten.

Verder werd gemeld dat de bouwproductie de sterkste groei laat zien sinds 2007. Dat is te danken aan de woningbouw. In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel nog maar heel beperkt.

Bron: Nu.nl

1 reactie op “ING: Meer oudere bouwvakkers aan het werk

  1. Hallo, wat hierboven staat is helaas maar al te waar. Zelf werk ik bij bouw- en woningtoezicht, maar ik heb 2 zoons in de bouw. Onze oudste zoon is meewerkend uitvoerder en leermeester. Hij gaat verder studeren omdat hij niet meekan met de huidige mentaliteit, het erin trappen… De werkgever van onze jongste zoon is een paar jaar geleden failliet gegaan. Hij mag nu ook als uitzendkracht werken. Dat levert echt heel veel problemen op omdat bij uitzendbureau’s allerlei mensen werken die de bouw niet kennen. Misschien wel met opzet. Hij heeft al bij enkele prutsers gewerkt die iets voor zichzelf opbouwen. ZZP-ers niet met personeel, maar met een uitzendkracht. Bij veel van dat soort leer je niets en ben je niet meer dan een opperman! Wat leerlingwezen? Je weet vaak niet of je wel goed verzekerd bent! En pensioen, in het beste geval krijg je het er direct bij heet dat. Dat wil dus zeggen het werknemersdeel, om het werkgeversdeel in hun eigen zak te doen! Maar je vraagt je wel af bij dit soort constructies: ‘hoe zit dat met het leerproces van die jonge jongens en hoe zit dat met de continuïteit van het inkomen’. Het is zo wisselend qua salaris week- of maand-, en dat weer een paar weken een uitkering. Het is een zorgzame ontwikkeling gestimuleerd door de overheid en de uitzendbureau’s verdienen eraan. Maar geen van beide nemen hun verantwoordelijkheid. Niet gek dat dit niet meer in trek blijkt te zijn!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.