#Bouwsector

ING Research: “Bouwsector wacht krimp in 2024”

(Foto: Shutterstock)

ING Research verwacht voor 2024 een krimp voor de bouwsector. Dit omdat er fors minder bouwvergunningen zijn afgegeven en er minder nieuwbouw is verkocht.

Voor de meeste sectoren verwacht ING Research voor 2024 een lichte groei, maar dat geldt niet voor de bouw. Het komt uit op een krimp van -2,5 procent, de grootste in de bouw sinds 2013.

De nieuwbouw van woningen staat onder druk door de gestegen rente, materiaalprijzen, de gedaalde huizenprijzen en een structureel tekort aan bouwgrond. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw is sterk gedaald (-44% in juli ten opzichte van een jaar eerder).

Vraag naar beton en bakstenen daalt

Volgens ING Research is in het begin van de bouwketen, zoals bij projectontwikkelaars en producenten van beton en bakstenen al een flinke daling van de vraag zichtbaar.  Zo lag het volume van beton- en baksteen producenten in juli 15% lager dan een jaar eerder en ook de omzetten bij projectontwikkelaars lopen terug.

De deelsector ‘afwerking gebouwen’ (onder andere schilders, stukadoors en timmerlieden) draait wel nog steeds hogere omzetten. De komende kwartalen zal de krimp echter in meerdere delen van de bouw toeslaan, aldus ING Research.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.