#Bouwsector

Innovaties voor aannemers uit de MKB Top 100

De Kamer van Koophandel presenteerde dinsdag voor de 12e keer de MKB Innovatie Top 100. In dit artikel vijf innovaties die voor aannemers interessant zijn.

Bouwen met legoblokken van baggerspecie

NETICS ontwikkelt technieken om met modder veel goedkoper te bouwen dan door het gebruik van traditionele bouwstoffen. Dankzij deze circulaire technieken is NETICS nu in staat om zelfs huizen te maken met lokaal beschikbare baggerspecie. Deze baggerspecie wordt geperst tot een bouwelement in de vorm van een groot legoblok. Op de openingsfoto bij dit artikel is minister Kamp op bezoek. Lees hier meer.

Multinok/Bouwknegt Rietdekkers

Een rieten dak is even stijlvol als tijdloos. Met Multinok blijft het dak vele jaren mooi en in optimale conditie. De design van deze oersterke polyester nokafwerking sluit vochtproblemen uit en combineert de charme van toen met de duurzaamheid van nu. Lees hier meer.

Verduurzamen met biocomposiet

De transformatie naar de circulaire economie vraagt om nieuwe, duurzame oplossingen. Dit geldt ook voor de bouwsector. De bouwsector in Nederland toont steeds meer interesse in biobased bouwmaterialen; materialen met biologische oorsprong die hergroeibaar zijn. Op het gebied van gevelbekleding bieden biobased materialen, zoals biocomposieten, veel potentie. Vanuit haar ambitie – “een leidende rol spelen in het verduurzamen van de leefomgeving” – heeft NPSP een biocomposiet ontwikkeld, die voor meer dan 80% uit biobased en circulaire grondstoffen bestaat. Lees hier meer.

Daglicht en ventilatie in één

TechComLight en Ubbink hebben een innovatief systeem ontwikkeld waarbij daglicht en ventilatie wordt gecombineerd. Waar mensen eerder afzonderlijke producten aanschaften voor ventilatie, daglicht en kunstverlichting, is dit nu niet langer nodig. De oplossing: Solatube Ventilatieset. Licht én frisse lucht tegelijk. Het is niet alleen mooi om te zien, ook is het functioneel, doordat het in iedere willekeurige ruimte kan worden geïnstalleerd. Zoals in badkamers, keukens, kelders en toiletten. Installatie kan snel en eenvoudig, ook op moeilijk bereikbare plekken. Lees hier meer.

‘Slimme Bouwplaats’

Internet of Things(IoT) is in opkomst in tal van beheer- en productieomgevingen. Ook de bouwsector is uiteraard steeds op zoek naar vernieuwing via slimme logistiek, industriële productie van componenten en nieuwe bouwtechnieken. Echter de bouwplaats zélf ziet er qua ICT-techniek nog steeds vrij traditioneel uit. Things Connected heeft al IoT-ervaring in vele sectoren, en trekt nu de stoute schoenen aan door ook in het bouwproces Internet metingen te gaan verrichten door sensoren te plaatsen bij elektriciteitskasten, bouwliften, waterkranen en betonmolens. Lees hier meer.

(Beeld via mkbinnovatietop100.nl)

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.