#Bouwsector

Inspectie SZW kondigt harde aanpak arbeidsongevallen aan

Marc Kuipers, Inspecteur-generaal bij het ministerie van SZW, kondigde op 11 april tijdens een arbo-congres in Rotterdam harde maatregelen aan vanwege het alsmaar stijgende aantal arbeidsongevallen. Vorig jaar werden 4.250 ongevallen gemeld. “Een schandalig aantal”, aldus Kuipers. “We gaan bedrijven hard aanpakken, desnoods via strafrecht.” De harde aanpak start per 1 juli, als de nieuwe Arbowet precies een jaar ‘in de lucht’ is.

In 2017 werden bij de Inspectie SZW maar liefst 7 procent meer ongevallen gemeld dan het jaar daarvoor. In 2016 viel een stijging te noteren van 13 procent (gemelde ongevallen) en 14 procent (slachtoffers) ten opzichte van 2015. Zorgelijke cijfers volgende Inspectie SZW, niet alleen omdat de groei al vijf jaar doorzet, ook omdat de cijfers maar een deel van de waarheid vertellen. Volgens Inspectie SZW wordt zo’n 40 procent van de meldplichtige ongevallen niet gemeld.

Dadendrang

Jaarlijks overlijden in Nederland 4.100 mensen aan beroepsziekten en 2.700 aan werkgerelateerde kanker. “Ik begrijp niet waarom er niet meer maatschappelijke onrust is over deze cijfers”, zei Kuipers tijdens het congres. “Maar als overheid nemen wij onze verantwoordelijkheid. Er komt 50 miljoen euro bij voor de Inspectie SZW en het aantal fte zal stijgen van 1.100 naar 1.500.”

Controle

Ondanks deze serieuze dadendrang, en het stevig groeiende aantal fte, wenste Kuipers zijn inspecteurs “een prettige wedstrijd”. Dat was cynisch bedoeld. Kuipers doelde op de 1,7 miljoen bedrijven die gecontroleerd moeten worden door dit relatief kleine aantal inspecteurs. “Wij kunnen ze nooit allemaal bezoeken.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.