#Bouwsector

Introductie pilot BRL 5029 voor aannemersrol binnen Wkb

Met het nieuwe BRL 5029 certificaat toont de aannemer dat hij de kwaliteit van zijn werk op een gestandaardiseerde en betrouwbare manier zelf controleert.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen legt de aannemer straks meer aansprakelijkheid en een grotere verantwoordelijkheid op. Om in die nieuwe rol te gaan proefdraaien, is de pilot-versie van de BRL 5029 gratis te downloaden.

Als de Wkb op 1 januari 2022 in werking treedt, wordt niet meer gewerkt met een vergunning vooraf aan de start van de bouw. Dan is een verklaring van een onafhankelijke kwaliteitsborger, die achteraf vastlegt dat is gebouwd volgens de regels, leidend. Die borger mag gebruikmaken van het kwaliteitsborgingssysteem van de aannemer.

BRL 5029

Om aannemers te helpen die nieuwe rol invulling te geven binnen de Wkb, hebben SKW Certificatie en SKG-IKOB Certificatie de ‘Erkenningsregeling Kwaliteitscontrole door Bouwer’ ontwikkeld, de BRL 5029. Het bijbehorende certificaat toont aan dat de aannemer de kwaliteit van zijn werk op een gestandaardiseerde en betrouwbare manier zelf controleert. Dat helpt hem met het managen van zijn aansprakelijkheid en optimaliseert zijn samenwerking met de kwaliteitsborger.

Taakverdeling

De taakverdeling betreft met name de volgende terreinen, die (deels) synchroon kunnen lopen met die van de kwaliteitsborger: planbeoordeling, risicobeoordeling, opstellen van het kwaliteitsborgingsplan en het uitvoeren van borgingsactiviteiten en dossiervorming. Volgens de BRL 5029 moet er ten aanzien van deze elementen een duidelijke, aantoonbare taakverdeling te zijn tussen de kwaliteitsborger en de bouwer. Hierbij speelt dat hoe meer vertrouwen de kwaliteitsborger heeft in de manier waarop de bouwer de taakverdeling invult, des te meer hij de aannemer zelf kan laten regelen. Het bouwproces kan daardoor effectiever verlopen en de borger hoeft minder te controleren. Zo blijven de borgingskosten laag. Dit marktmechanisme leidt bovendien tot een hoger kwaliteitsniveau.

Gevolgklassen

De BRL 5029 maakt net als de Wkb onderscheid in gevolgklassen, oplopend van bouwwerken met relatief weinig risico’s op gevolgschade wanneer er iets mis gaat. (Gevolgklasse 1); via bouwwerken met een hoger risico, bijvoorbeeld meerdere gebruiksfuncties in één gebouw of middelhoogbouw (Gevolgklasse 2); tot aan bouwwerken met een hoog risico op gevolgschade (Gevolgklasse 3). De aannemer zelf kiest voor welke gevolgklasse(n) hij wil worden gecertificeerd. Op die manier kan hij recht doen aan zijn eigen specialisme.

Downloaden

De pilot-versie van de BRL 5029 kan gratis worden gedownload van de websites van SKW Certificatie en SKG-IKOB Certificatie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.