#Bouwsector

Invoering Omgevingswet niet voor 2019

Het invoeren van de Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. In eerste instantie zou dit op 1 januari 2018 gebeuren. Dit werd met een jaar uitgesteld. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft recent aangegeven dat ook 2019 als invoeringsjaar waarschijnlijk onhaalbaar wordt.

De Omgevingswet integreert zo’n 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Hieronder vallen onderwerpen als: bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De oude wetten zijn veelal sectoraal opgebouwd. Met de Omgevingswet wil de overheid het wettelijk systeem ‘eenvoudig beter’ maken, zodat het makkelijker wordt bouwprojecten te starten.

Volgens Schultz wordt de vertraging van de wet veroorzaakt door de complexiteit van de ministeriële regelingen en de vier aanvullingswetten. Het vraagt meer tijd dan ze had ingeschat en ze geeft nu de voorkeur aan zorgvuldigheid boven snelheid. Het uitstel zou geen gevolgen hebben voor de einddatum van de transitie in 2029. Eind mei had Schultz tijdens een debat in de Eerste Kamer ook al op uitstel gezinspeeld. Ze zei daar dat het ‘venijn meestal in de staart en in de details’ zit en daarom wilde ze nog eens goed kijken naar de planning van de stelselherziening.

Uitvoeringsregels

De 117 ontwerpbesluiten (AMvB’s) in het huidige omgevingsrecht worden met de introductie van de Omgevingswet teruggebracht naar vier. Daarbij worden definities gelijkgetrokken en verouderde regels geschrapt. Een aantal wetsartikelen uit bestaande wetten wordt naar een AMvB verplaatst. Het ministerie van IenM werkt nog aan de AMvB’s.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.