#Bouwsector

‘Isolatievoucher nodig in nieuw regeerakkoord’

(Beeld: Shutterstock)

In het nieuwe regeerakkoord hoort een ambitieus Nationaal Isolatie Programma thuis. Belangrijk onderdeel is de introductie van een ‘isolatievoucher’. Met 2000 euro per huishouden kunnen jaarlijks 104.000 woningen worden verduurzaamd. Hiervoor pleit een brede coalitie met Natuur & Milieu, Koninklijke Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), de Consumentenbond en Energie-Nederland, in aanloop naar de verkiezingen.

In een gezamenlijk position paper zetten de partijen uiteen hoe dit Nationaal Isolatie Programma eruit moet zien. Zij constateren dat veel woningen slecht of niet goed geïsoleerd zijn. Ruim 2,7 miljoen woningen hebben een energielabel lager dan C. Dat is slecht voor het klimaat en leidt tot een onnodig hoge energierekening voor huishoudens. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor wooncomfort en is daarnaast nodig om de woning te kunnen verwarmen met duurzame energiebronnen.

Nationaal Isolatie Programma

Uit eerder onderzoek (2021) in opdracht van Natuur & Milieu bleek dat voor de overgrote meerderheid van de mensen die niet isoleren, de kosten de belangrijkste barrière zijn. De partijen benadrukken daarom het belang van een vouchersysteem: iedere woningeigenaar met een slecht geïsoleerd huis krijgt een voucher ter waarde van 2000 euro om isolatiemaatregelen te treffen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat met een extra jaarlijks overheidsbudget van 208 miljoen euro er zo’n 104.000 koopwoningen per jaar en tot aan 2031 ruim een miljoen woningen kunnen worden verduurzaamd als de eigenaar een voucher krijgt. Dat leidt tot 0,4 Mton CO2-reductie per 2030, waarvan 0,3 Mton additioneel is ten opzichte van bestaand beleid. De terugverdientijd voor deze investering is voor bewoners volgens EIB nog altijd zo’n 13-25 jaar. Om de terugverdientijd te verminderen tot 7 jaar is een voucher nodig  van 2600-5000 euro.

Extra banen door voucher

De berekeningen van het EIB laten zien dat de introductie van een vouchersysteem door de overheid betekent dat de jaarlijkse investeringen groeien met 461 miljoen euro. Naast CO2-reductie levert dit 3.200 nieuwe banen op in de bouwsector op en nog eens 1.600 in andere sectoren zoals de toelevering en advies. Ook zal dit isolatieprogramma zorgen voor standaardisatie en innovatie waardoor de kosten van isoleren dalen.

Wens Tweede Kamer

Eerder heeft de Tweede Kamer al de wens uitgesproken voor een Nationaal Isolatie Programma met de motie Segers/Klaver. Ook het rap­port ‘Bestem­ming Parijs’ van de studiegroep onder leiding van Laura van Geest benadrukt het grote belang van isolatie. Toch gaf minister Ollongren begin maart aan dat zij vooralsnog geen middelen heeft voor een Nationaal Isolatie Programma.

Maatregelen

De volgende maatregelen zouden wat de initiatiefnemers betreft een plek moeten krijgen in het Nationaal Isolatie Programma:

  • Het voorbereiden van een isolatieverplichting vanaf 2030 bij verkoop of renovatie.
  • Een ophoging van het beschikbare budget voor isolatie via de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) en het toegankelijk maken van deze regeling voor zowel woningeigenaren als de particuliere huursector.
  • Voortzetten van het verlaagde btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden; het verhogen van de energiebelasting op aardgas en het verlagen van belasting op elektriciteit.
  • De hoogte van de hypotheek afhankelijk maken van de energieprestatie van de woning. Hierdoor zullen mensen die een huis kopen of renoveren dit moment benutten om te isoleren.

Download de position paper.

April is ‘Maand van de na-isolatie’ op Aannemervak.nl

Op Aannemervak.nl in april veel aandacht voor de bouwkundige kant van verduurzaming. Na-isoleren, kierdichting, het verbeteren van glas en niet in de laatste plaats het zorgen voor goede ventilatie. Lees artikelen, luister de podcasts en doe mee aan het webinar op 13 april (t.b.a.).

Niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via aannemervak.nl/nieuwsbrief

Lees ook:

2 reacties op “‘Isolatievoucher nodig in nieuw regeerakkoord’

  1. Klopt Gerrit, wat dat betreft is de Routekaart na-isolatie wel een mooie ontwikkeling.

  2. Met alleen goed isoleren bespaar je wel energie maar is de kans groot dat dit ten kosten gaat van een gezond binnenklimaat. Dus goed isoleren moet samengaan met goed ventileren en dan kom je niet weg met deze voucherbedragen. Ben blij dat de komende ‘maand van na-isoleren’ ook aandacht wordt geschonken aan een goede ventilatie. Vaak een sluitpost bij de meeste ‘energieloketten’. Een integrale kijk en uitvoering op verduurzamen vraagt om DuurzameAanbieders (consortia met een integrale benadering en prestatiegaranties).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.