#Bouwsector

Jaarlijks veel gehoorschade bouw

Jaarlijks melden zich bijna 3.000 mensen bij een bedrijfsarts, omdat ze gehoorschade hebben opgelopen tijdens hun werk. De bouw is verantwoordelijk voor 90 procent van deze gevallen, zoals verminderd gehoor, oorsuizen of doofheid.

Dat blijkt uit het rapport ‘Kerncijfers beroepsziekten 2013’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). “De beschermingsmiddelen zijn op zich adequaat, maar worden niet altijd gedragen”, aldus beroepsziektenspecialist Bas Sorgdrager. “Verder missen we nog de technische oplossing voor het filteren van schadelijk lawaai en het doorlaten van gewenste geluiden.”

Volgens Sorgdrager is er sprake van ‘conflicten van plichten’. Op een bouwplaats zijn werknemers verplicht gehoorbescherming te dragen, maar moeten ze ook waarschuwingsgeluid kunnen horen en voldoen aan de eisen die aan communicatie worden gesteld.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Dat 90 procent van alle gevallen van gehoorschade aan de bouw zijn toe te rekenen, is een vertekend beeld. “De bouwsector is namelijk de enige branche waarin actief gehoorschade wordt opgespoord door systematisch preventief medisch onderzoek. In de industrie bijvoorbeeld is dit door het vrijblijvende karakter ervan onvoldoende ontwikkeld.”

1 reactie op “Jaarlijks veel gehoorschade bouw

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.