#Bouwsector

Keurmerk voor gevelisolatie met steenstrips

Foto: KGS

Om de markt alvast voor te bereiden om de komst van de Wet kwaliteitsborging is stichting Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrips gestart met een keurmerk voor buitengevelisolatie afgewerkt met keramische steenstrips. Bedoeld voor gecertificeerde fabrikanten en verwerkers van kwalitatief hoogwaardige gevelisolatiesystemen.

Gevelisolatie met steenstrips wordt steeds vaker toegepast. Terwijl er vanuit de overheid nog geen echte kwaliteitscontrole op deze systemen plaatsvindt. Een kwalijke zaak volgens stichting Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrips (KGS), want er gaat nogal wat mis: scheurvorming, lekkages en zelfs loskomende steenstrips.

“Het probleem ontstaat als de losse componenten van het systeem niet goed op elkaar aansluiten. De isolatieplaten, verlijmingsmaterialen en steenstrips moeten goed op elkaar worden afgestemd en samen één solide systeem vormen”, legt KGS-voorzitter Jan Harms uit. “Helaas zijn er ook aanbieders op de markt die de kwaliteit niet zo nauw nemen, met alle gevolgen van dien. Er zal maar een steenstrip van een hoog gebouw naar beneden komen; dan heb je toch een serieus probleem. Met ons keurmerk scheiden we het kaf van het koren. Alleen topkwaliteit komt in aanmerking voor een KGS Keurmerk.”

Hoge kwaliteitseisen

KGS certificeert alleen fabrikanten en verwerkers die aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Zij kunnen voor een concreet project een keurmerk aanvragen. Gevelisolatiesystemen van gecertificeerde fabrikanten en importeurs zijn uitgebreid getest in laboratoria en voldoen aan alle Europese kwaliteitsnormen. Het KGS Keurmerk wordt alleen toegekend aan projecten waarbij zo’n goedgekeurd, compleet systeem wordt gebruikt.

Controles

Ook de verwerkers die gevelisolatie met steenstrips toepassen in hun projecten kunnen worden gecertificeerd. Daarvoor moeten ze een cursus succesvol afsluiten. Om de kwaliteit van de gecertificeerde leden te waarborgen, voert KGS periodiek controles uit. Projecten met een keurmerk kunnen via de Stichting Gevel Garantieplan het gevelisolatiesysteem inclusief steenstrips en applicatie voor tien jaar verzekeren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.