#Bouwsector

Klimaatakkoord = banenmachine

Het Klimaatakkoord is een banenmachine. Volgens ECN komen er 42.000 tot 78.000 voltijdsbanen bij in 2030. Voor elke verloren baan in de olie- en kolensector – 6.000 tot 11.000 – komen er zeven klimaatbanen terug.

“Het Klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop groene banen. Een grote kans dus voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid”, zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De NVDE gaf ECN (onderdeel van TNO) opdracht voor het rapport ‘Verkenning werkgelegenheidseffecten van klimaatmaatregelen’.

Klimaatbanen

De meeste klimaatbanen zitten in de projectontwikkeling, bijvoorbeeld van duurzame energie en energie-infrastructuur; in de bouw en installatie, bijvoorbeeld voor aardgasvrije gebouwde omgeving; en voor de levering van materiaal en aanvullende diensten voor de energietransitie, ook in mobiliteit. Daarnaast ontstaat er werk voor bediening en onderhoud.

Vakmensen

Om de invulling van die klimaatbanen rond te krijgen, moet er wel geïnvesteerd worden. “Veel bedrijven in onze sector hebben nu al grote moeite om voldoende mensen te vinden: installateurs van zonnepanelen en warmtepompen, energiebedrijven, netbeheerders, projectontwikkelaars en isolatiebedrijven”, beaamt Van der Gaag. Extra inzet is nodig voor (technische) opleidingen, werving en bij- en omscholing. Zo kunnen we de transitie uitvoeren en de werkgelegenheidskansen grijpen.”

Installatiesector

De werkgelegenheidsgroei is op de middellange termijn met 16 procent – circa 24.000 nieuwe banen – het grootst in de installatiesector. Om de klimaatplannen te kunnen uitvoeren, is het daarom cruciaal dat er voldoende technische vakmensen beschikbaar komen. Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland: “We hebben véél meer technici nodig met green skills. Die kunnen we alleen opleiden als er meer aandacht en geld komt voor het technisch beroepsonderwijs.”

Werkgarantie

Tegenover de grote toename aan werkgelegenheid in de groene economie staat een verlies van 6.000 tot 11.000 banen in de olie- en kolensector. Van der Gaag wil mensen die hun baan in de fossiele sector verliezen een goede toekomst bieden. Terpstra is het met hem eens. “Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de technische sector, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.