#Bouwsector

Koelen met een warmtepomp

Particuliere opdrachtgevers van goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen kiezen vaak voor laagtemperatuurverwarming, niet alleen voor de verwarming, maar juist ook vanwege de koeling. Dit wordt uitgelegd in het bouwwebinar Energiezuinige installatiesystemen voor nieuwbouw dat aanstaande donderdag wordt gehouden.

Voor zeer goed geïsoleerde huizen duurt het stookseizoen maar kort. De energiebehoefte is dan relatief heel laag. In het webinar wordt dat haarfijn uitgelegd door Carl-peter Goossen (BouwNext). Goossen is een veelgevraagd adviseur op het gebied van zeer energiezuinige gebouwen. Hij legt uit hoe de bouwfysica een rol speelt bij het voorkomen van koudeval en het bereiken van zeer energiezuinige woningen (woningen die veel beter geïsoleerd en luchtdicht zijn dan woningen die gebouwd worden volgens het Bouwbesluit. Dergelijke woningen hebben een lage energievraag en kunnen met zeer kleine en zuinige installaties toe.

Betere schil versus installatie

Mark van de Ree, sales engineer bij Vaillant, rekent dagelijks aan vragen van opdrachtgevers en architecten die de afweging maken tussen nóg verder isoleren en nóg beter luchtdicht bouwen aan de ene kant, tegen een wat grotere investering in de installatie aan de andere kant. Hij ontwerpt installatieschema’s met verschillende duurzame apparaten. Daarbij zoekt hij steeds de balans tussen comfort, energiesoort en kosten.

Aardwarmtepomp

Jacob van Dijk, projectleider bij installatiebedrijf Schwagermann, is de laatste spreker. Hij mag regelmatig meedenken met vermogende opdrachtgevers van luxueuze nieuwbouwvilla’s, die niet willen inleveren op esthetica en comfort maar tegelijk zo laag mogelijke energielasten willen. Koeling blijkt dan een van de belangrijke toegevoegde waarden van een warmtepomp te zijn. Een aardwarmtepomp gebruikt daarvoor zo goed als geen energie, terwijl het in huis ook bij extreem warme dagen behaaglijk koel blijft. Daar is echter wel een ter zake kundige installatie van het warmteafgiftesysteem voor nodig.

Aan de hand van schema’s, kengetallen, een video en veel voorbeelden uit de praktijk leggen de sprekers in een klein uur uit hoe je het juiste energiezuinige installatiesysteem zoekt bij een nieuwbouwproject. Inschrijven voor dit webinar is gratis en kan op www.bouwwebinar.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.