#Bouwsector

Koelvraag nieuwbouwwoning onderschat

Gert Jan 't Hart van Klimaatgarant in het Nieuwscafé.

De vraag naar koeling in een nieuwbouwwoning gaat de verwarmingsvraag overtreffen. Een moderne nieuwbouwwoning vraagt 800 uur verwarming, tegenover 2500 tot 3000 uur aan koeling, zegt directeur Gert Jan ’t Hart van Klimaatgarant op basis van praktijkervaringen in nieuwbouwwoningen.

Volgens de conceptaanbieder van warmtepompsystemen moeten bouwpartijen in de nieuwbouw nadrukkelijker kijken naar de koelvraag, want daar kan extra comfort mee gecreëerd worden.  “We zijn geconditioneerd om in verwarmingstermen te denken. We hebben het over ‘vloerverwarming’ en ‘centrale verwarming’. Inmiddels zijn we de schil van een woning zo aan het verbeteren, dat die woning nauwelijks nog verwarmingsbehoefte heeft, maar veel meer een koelbehoefte. Want als de warmte eenmaal in die goed geïsoleerde woning zit, is deze er lastig uit te krijgen.”

800 uur verwarmen vs. 2500 uur koelen

’t Hart onderbouwt zijn uitspraak met resultaten uit de monitoring van woningen die Klimaatgarant realiseert met bodemwarmtepompen. ‘Voor veel mensen niet bekend, maar in een moderne nieuwbouwwoningen zoals die nu gebouwd wordt, met een goede schil, is onze warmtepomp 800 uur aan het verwarmen en tussen de 2500 en 3000 uur aan het koelen.”

Bodemgebonden warmtepompen hebben als voordeel dat ze ook kunnen koelen. Daar staat tegenover dat voor deze systemen een grotere investering gevraagd wordt dan bijvoorbeeld lucht/water-warmtepompen.

Bekijk hieronder het hele interview met Gert Jan ’t Hart van Klimaatgarant in het BouwBeurs Nieuwscafé.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.