#Bouwsector

KOMO blijft bestaan naast CE-markering

KOMO-certificaten blijven na 1 juli bestaan naast de CE-markering. Vanaf die datum krijgt de CE-markering voor bouwproducten een meer prominente rol omdat dan de Europese Verordening Bouwproducten, oftewel Construction Products Regulation (CPR), van kracht wordt.

Stichting KOMO heeft de afgelopen maanden juridisch onderzoek gedaan en met het ministerie van Binnenlandse Zaken overlegd over de consequenties van deze CPR voor private kwaliteitskeurmerken. CE-markering geeft gestandaardiseerde informatie over de ‘essentiële kenmerken’ van bouwproducten. Ook na 1 juli mogen private kwaliteitsverklaringen als KOMO daar betrekking op blijven hebben, als zij toegevoegde waarde bieden op de CE-markering en niet met elkaar conflicteren.

Meerwaarde

KOMO-directeur Lodewijk Niemöller is blij dat er nu duidelijkheid is gekomen. “Het bestaansrecht van KOMO is al juist meer dan vijftig jaar gelegen in het bieden van die toegevoegde waarde voor de bouw. Bijvoorbeeld doordat KOMO-gecertificeerde producten toegepast als bouwdeel meteen voldoen aan het Bouwbesluit en, indien van toepassing, het besluit Bodemkwaliteit. Daarnaast geven KOMO-certificaten ook zekerheid over bouwproducten in hun specifieke toepassing en worden grenswaarden en tolerantiegrenzen gedefinieerd. KOMO en CE gaan al jarenlang goed samen, aangezien aansluiting op Europese normen een basiseis is bij ons. Dat blijft zo. CE biedt de basis qua productinformatie an sich. KOMO biedt meerwaarde en extra zekerheid als het gaat over de kwaliteit en geschiktheid voor de toepassing. KOMO is dus niet alleen CPR-proof, maar biedt ook extra bescherming voor gebruiker en consument. Opdrachtgevers, aannemers en architecten kunnen dus blijven vragen naar KOMO-certificaten.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Voor meer informatie kijk op komo.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.