#Bouwsector

‘Kopers zelden gewezen op energiepotentie huis’

Slechts een op de twaalf huizenkopers wordt actief door de makelaar gewezen op de mogelijkheden om het huis energiezuiniger te maken. Ook andere professionals die de koper in het traject tegenkomt beginnen er veelal niet uit zichzelf over. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Zonder spontaan advies verduurzaamt 35% van de kopers, na advies is dat 55%. De vereniging vindt dat hier een grote kans ligt nu we voor de enorme uitdaging staan om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Vereniging Eigen Huis doet een oproep aan alle bij de koop betrokken professionals om de koper hierbij te helpen.

Aankoop natuurlijk moment

Tijdens het aankoopproces van een woning komt de aanstaande huiseigenaar in gesprek met makelaar, hypotheekadviseur, bouwkundige of aannemer. De aankoop van een huis is een natuurlijk moment om de energiezuinigheid van het huis aan te pakken. Eventueel ongemak van bouwkundige ingrepen is het geringst als het huis nog niet bewoond is. Bovendien liggen financieringsmogelijkheden, zoals meefinancieren in de hypotheek, nog open. Professionals die kopers toch al tegenkomen kunnen de koper helpen door te wijzen op mogelijkheden en kansen.

Potentie is groot

Als huizenkopers door een bij de koop betrokken professional op de energiebesparingsmogelijkheden van een huis zijn gewezen, maken zij hier ook vaker werk van, zo blijkt. Een derde van de kopers neemt uit zichzelf maatregelen, na een ongevraagd advies door een professional is dat ruim de helft.

Makelaar pakt zijn rol niet

Bijna iedereen heeft bij de aankoop van een huis met een makelaar te maken. Dat maakt hem dé aangewezen professional om over energiebesparende maatregelen te beginnen, 78% van de respondenten verwacht dat ook. Eén op de vijf kopers heeft met de makelaar gesproken over hoe de energiezuinigheid van het huis kan worden verbeterd, maar moet daar in de meeste gevallen zelf over beginnen. Slechts bij 8% van alle kopers heeft de makelaar het initiatief genomen om energiebesparende maatregelen te bespreken.

Bouwkundig adviseur

Wanneer de makelaar niet over verduurzaming begint, zullen huizenkopers ook minder snel met een bouwkundige of hypotheekadviseur de technische en financiële mogelijkheden daarvan bespreken. Kopers zien ook voor deze beroepsgroepen een rol weggelegd om over energiebesparende maatregelen te informeren.

Vereniging Eigen Huis gaat het onderzoek naar de mate waarin professionals de koper over verduurzaming adviseren jaarlijks herhalen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 790 respondenten door Marlyse-Research in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

1 reactie op “‘Kopers zelden gewezen op energiepotentie huis’

  1. Wij doen dit als aannemer altijd. Echter het werkt regelmatig als nadeel voor ons. Potentiele opdrachtgevers hebben meestal niet de kennis in huis om begrotingen en offertes goed te lezen. Wij krijgen vaak de kans niet om de offerte toe te lichten en te wijzen op de verschillen. De bouwsector doet er naar mijn idee te weinig aan om panden te verduurzamen. Je loopt namelijk kans dat je jezelf uit de markt prijst. Helaas is dat de praktijk. Wij blijven het wel doen want dagelijks worden we op het nieuws geconfronteerd met het opwarmen van de aarde.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.