Kosten bouwvergunning ruim 5 procent omhoog
De gemiddelde kosten voor een bouwvergunning stijgen in 2013 met ruim 5%. Dat blijkt uit het jaarlijkse bouwlegesonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Deze stijging volgt op een eerdere stijging van 5 procent in 2012. Grote verschillen in stijging en daling van de kosten zijn er wel. Net als grote verschillen in bouwleges per gemeente.
De vereniging laat ieder jaar de tarieven voor bouwvergunningen (oftewel de omgevingsvergunning bouwactiviteit) onderzoeken door Bouwleges.nl. Gekeken is naar twee categorieën: een verbouwing van 10.000 euro (zoals een dakkapel waarvoor een vergunning nodig is) en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro. Gemiddeld is het legestarief in 2013 voor een dakkapel 5,3% hoger dan vorig jaar. Voor een woning geldt een stijging van 4,1%.
Uitschieters
Als uitschieters dit jaar noemt de Vereniging Eigen Huis de gemeente Son en Breugel, waar de kosten voor een dakkapel zijn gestegen van 296 euro in 2012 tot 750 euro dit jaar (stijging 153%). Op Terschelling stegen de kosten voor een bouwvergunning voor een woning het meest (van 2323 euro naar 4804 euro; stijging 107%). Lopik en Hoogeveen verlaagden hun tarieven fors.
Kostenmodel
Vereniging Eigen Huis roept minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op om het gebruik van het kostenmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verplicht te stellen bij het berekenen van leges. Dat zou de onderlinge verschillen beperken en de opbouw van de kosten transparant maken, aldus de vereniging. Ook wil zij dat stijgingen gemaximeerd worden om excessen te voorkomen.
Aannemersfederatie
Aannemersfederatie Nederland laat in een reactie weten verontrust te zijn over de stijging van de leges. “Dit staat haaks op het beleid van het Rijk om verbouwingen en renovaties te stimuleren met het lage btw-tarief van 6%. Elk signaal dat de bouwkosten omhoog stuwt is nu verkeerd. Dit schaadt het consumentenvertrouwen nog meer en schrikt af. Gemeenten die de bouwleges in deze tijd nog laten stijgen zijn zich kennelijk niet bewust van de effecten die dit heeft. Zij zouden een voorbeeld moeten nemen aan gemeenten die hebben besloten de leges te verlagen om zodoende de bouw- en renovatiemarkt te stimuleren.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.