#Bouwsector

Kunststof kozijn op z’n kop

De detaillering van de onder- en bovendorpel in het kunststof kozijn is nagenoeg gelijk.

Vervanging van de houten kozijnen door kunststof varianten levert een woningeigenaar bij één kozijn lekkageproblemen op. Regenwater loopt aan de binnenkant via de glaslatten de woning in. En wat zijn die mysterieuze gaatjes in de bovendorpel?

De eigenaar van een woning laat omstreeks het jaar 1980 de oorspronkelijke houten kozijnen in zijn woning vervangen door kunststof exemplaren. Tijdens de werkzaamheden ontstaan problemen met de geleverde kozijnen. Wat die problemen precies inhouden, wordt de woningeigenaar niet duidelijk. De aannemer zwijgt in alle talen. Feit is wel dat één van de kunststof kozijnen sinds de vernieuwing water vanuit de glaslatten lekt. Om dit probleem te kunnen verhelpen, moet eerst de oorzaak worden vastgesteld. En dat is nou net waar de diverse reeds ingeschakelde bedrijven door de jaren heen geen uitsluitsel over kunnen geven.

Ontwerp

De woning is de kopwoning van een woningenblok. Naast de kopgevel – op het noorden georiënteerd – ligt een strook groen. Op de begane grond is een kunststof kozijn in de kopgevel geplaatst, dat is verdeeld in twee glasvlakken en iets uit het midden een dicht paneel. Ter plaatse van het dichte paneel is haaks op de wand een binnenmuur aangebracht, die de keuken scheidt van de woonkamer. Het kunststof kozijn is niet voorzien van draaiende delen. De detaillering van de onder- en bovendorpel is daardoor nagenoeg gelijk.

Problematiek

Sinds het jaar 1980 treedt sporadisch lekkage op; alleen zodra harde wind en regen direct op de kopgevel zijn gericht. Regenwater dringt vervolgens tussen de glaslatten en de onderdorpel door over de breedte van het kozijn de woning binnen, zowel in de keuken als in de woonkamer. Na korte tijd verzamelt er zich een plas water op de vensterbank en stroomt er van af. Aan Bureau voor Bouwpathologie BB de vraag om de oorzaak van de lekkage in de gevel te onderzoeken en daarover te rapporteren.

Onderzoek

Tijdens het bezichtigen van de schade aan de binnenzijde van het kozijn, valt op dat er aftekening van vocht zichtbaar is op de naad tussen de glaslatten en de onderdorpel. Dit doet zich zowel in de woonkamer als in de keuken voor. Eenmaal buiten constateert de expert dat het kozijn ruim in het metselwerk is geplaatst, maar dat er niet voldoende ruimte is voor een negge. Het kozijn steekt zelfs ietsjes naar buiten. De oude loodslabbe van het houten kozijn is nog maar net zichtbaar, en ligt horizontaal tussen de bovendorpel en het metselwerk. Niet bepaald functioneel dus. Na het belasten van het kozijn met water ontstaat na lange tijd nog geen lekkage.

Nadere inspectie van de aansluiting van de bovendorpel levert nieuwe bevindingen op. De bovendorpel is voorzien van kleine gaatjes. Een soort ontluchtingsgaatjes. Door het metselwerk boven het kozijn met water te belasten, stroomt water over het metselwerk en komt op het kozijn te liggen. Daarna verdwijnt het in de gaatjes. Letterlijk verdwijnt, bemerkt de verbaasde deskundige. Onderzoek wijst vervolgens uit dat de ontwateringsgaatjes in de onderdorpel ontbreken. Na verdere belasting van het bovengelegen metselwerk ontstaat aan de binnenzijde daadwerkelijk een plasje water. Water lijkt de kunststof kozijnen te vullen en loopt via de glaslatten over, de woning binnen.

Conclusie

Het kunststof kozijn is op z’n kop geplaatst. De ontwateringsgaatjes bevinden zich niet in de onderdorpel, maar in de bovendorpel. In deze situatie komt er geen water uit de dorpels via de gaatjes, maar dringt juist via de gaatjes binnen. De profielen vullen zich met water door het aan de onderzijde ontbreken van de gaatjes, waardoor in de woning lekkage optreedt via de glaslatten.

De reden dat de ontwateringsgaatjes zich in de ‘bovendorpel’ bevinden, is niet bekend. Vermoed wordt dat het kozijn verkeerd om is geplaatst omdat er nauwelijks afwijking is in de detaillering van de onder- en bovendorpels. Mogelijk is er een foutje gemaakt met bestellen, waardoor het kozijn in spiegelbeeld is geleverd. De aannemer heeft dit al snel opgelost door het kozijn om te draaien. Alleen zijn de ontwateringsgaatjes meegedraaid.

Herstel

Herstel van het kozijn is relatief ingrijpend. Aangezien het kozijn verkeerd om zit, is het enige juiste herstel het vervangen van het gehele kozijn. Als er toch voor wordt gekozen om het oude kozijn te handhaven, dan moet de onderzijde alsnog worden voorzien van ontwateringsgaatjes. Bovendien moet het binnendringen van water via de gaatjes in de bovendorpel worden voorkomen. Dan wel deze gaatjes worden weggenomen.

Dit artikel verscheen in mei 2014 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.