Het in ontwikkeling zijnde Digitaal Skills Paspoort (DSP) voor werknemers uit de bouw, infra en techniek geeft een overzicht van de vaardigheden (skills) en competenties, ondersteund met behaalde diploma’s en relevante werkervaring. Daardoor worden medewerkers zich bewuster van hun kwaliteiten en kan de werkgever hen effectiever en productiever inzetten binnen de organisatie.
Bouwend Nederland en Techniek Nederland hebben het initiatief tot dit paspoort genomen. Volgens beide organisaties is het van belang dat werknemers in de bouw en techniek zich blijven ontwikkelen vanwege de energietransitie en andere product- en procesinnovaties. Volandis, het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de Bouw & Infra, ontwikkelt het DSP in samenwerking met bedrijven uit de bouw, infra en techniek. Twee jaar geleden werd een prototype van het paspoort opgeleverd en dat wordt nu getest met een groep van tweehonderd werknemers.
Prestaties nu en in het verleden
Volgens projectleider Claudia Klarenbeek van Volandis laat dit DSP snel en eenvoudig zien wat iemand nu en in het verleden heeft gepresteerd in zijn werk en neventaken. “Dit is zowel voor de werkgever als de werknemer interessante informatie.” Volgens Volandis wordt de werknemer zich meer bewust van zijn actuele vaardigheden en competenties en wat diens waarde is voor de arbeidsmarkt. “Ze zien in één oogopslag welke skills ze beheersen en in welke mate”, aldus Klarenbeek. Daardoor krijgen ze volgens Klarenbeek meer vertrouwen in de ontwikkeling van hun loopbaan.
Werkgevers zijn door het gebruik van het DSP beter en sneller in staat om het niveau en de deskundigheid van de werknemer in te schatten. Daardoor wordt het duidelijker in welke functie deze het best tot zijn recht komt. Bovendien geeft het paspoort inzicht of er (bij)scholing nodig is en hoe oudere werknemers duurzaam ingezet kunnen worden totdat ze met pensioen gaan.
Testers
In totaal is een groep van tweehonderd vaklieden in de bouw, techniek en infra het digitaal skills paspoort aan het testen. Vorig jaar heeft een groep vijftigplussers – betonboorders, grondwerkers en installateurs – al ervaring opgedaan met het paspoort. In 2026 wil Volandis iedere medewerker in de bovengenoemde branches de gelegenheid geven om een eigen Digitaal Skills Paspoort aan te maken.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.