#Bouwsector

Kwaliteitsborging in de klas

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Onlangs heb ik mijn eerste les kwaliteitsborging gegeven op een onderwijsinstelling richting bouwkunde. Naast de cursussen en trainingen die al beschikbaar zijn wordt kwaliteitsborging in de bouw nu ook een vast onderdeel in het reguliere bouwonderwijs. Ik vind dat een goede zaak en leuk om te doen, daarom werk ik hier graag aan mee.

De leerlingen van deze klas zijn net begonnen met hun loopbaan en kiezen ervoor om daarnaast ook nog door te blijven studeren op de zaterdag. Aan motivatie geen gebrek.

Voorbeelden maken de lesstof levendig

Voor de eerste les is het van belang dat de groep eerst weet waar het ongeveer over gaat. We zijn dus begonnen met een introductie over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wetgeving is over het algemeen niet de meest sappige leerstof voor een ingenieur, dus het is zaak om dat in heldere taal en met grafische voorbeelden te vertellen. Als het gaat over het Bouwbesluit, is het altijd prettig om een aantal voorbeelden te geven, zodat de lesstof meer gaat leven. Ik deel meestal een aantal ervaringen uit de praktijk van de Wkb.

Wij maken bijvoorbeeld nog steeds wel eens mee dat hoogteverschillen bij een entree te groot zijn, waardoor het niet aan het Bouwbesluit voldoet. Ter illustratie laat ik dan een bouwkundig detail zien, of pak ik de rolmaat erbij.

Een ander geval: de luchtdoorlatendheid van ventilatieroosters. Een woning moet een bepaalde ventilatiecapaciteit hebben en de roosters moeten daarop zijn afgestemd. Als er dan een ander type rooster wordt toegepast met een lagere capaciteit, kom je zomaar opeens in de problemen.

Of wat als er een berging wordt voorgeschreven, maar de kopers of bewoners die niet willen? Allemaal voorbeelden waar je straks met elkaar op moet letten en wat in mijn beleving gaat zorgen voor meer bewustwording ten aanzien van het Bouwbesluit.  

Als het specifiek gaat over de Wkb vind ik het altijd belangrijk om te duiden dat er op meerdere juridische vlakken iets wijzigt. Namelijk in de relatie met het bevoegd gezag (Omgevingswet) en in de private sfeer met je opdrachtgever (Burgerlijk Wetboek). In de publieke sfeer gaat het met name over de veranderende procedure van vergunningaanvraag, de andere rol van de gemeente en natuurlijk de komst van de kwaliteitsborger. Maar we moeten daarnaast echt niet vergeten dat er nog zaken spelen omtrent aansprakelijkheid, het consumentendossier en bijvoorbeeld de waarschuwingsplicht. Daar maak ik de leerlingen graag bewust van.

De volgende drie lessen gaan we het vooral hebben over de toepassing in de praktijk waardoor het ongetwijfeld nog tastbaarder en leuker wordt.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.