#Bouwsector

Blog: Kwaliteitsgericht bouwen doe je niet op papier

Wederom wordt de wet op de kwaliteitsborging uitgesteld! Terwijl ik deze mededeling las, ging er van alles door mij heen. Kijkend naar de afgelopen COVID-19 periode – waar we nog middenin zitten – en hoe onze bouwsector zich daardoor niet heeft laten weerhouden om door te bouwen, mogen we misschien even stilstaan bij alles wat er in die periode is gepresteerd. Ondanks stikstof, PFAS, lockdown, 1,5-meter samenleving, klimaatakkoord in een tijd van een demissionair kabinet en een structureel tekort aan vakmensen. En met alle wensen en eisen die de randvoorwaarden vormen om überhaupt te kunnen en mogen bouwen, zullen we straks op zoek moeten naar universitair opgeleide bouwplaatsmedewerkers die ook nog eens in staat moeten zijn om de uitvoering te realiseren. Hoe gaan we dat doen?

Wendbaarheid van de sector

De mensen in het werkveld weten dat wel. Want we leren – soms door schade en schande – van dingen die in het verleden verkeerd zijn gegaan. En wat zien wij tijdens het uitvoeren van de audits op de bouwplaatsen? Dat de medewerkers, die ook nu in weer en wind op de steigers staan, zich bewuster worden van de risico’s en zich daar ook meer naar gedragen. En dat er dus steeds meer bouwers zijn, die kwaliteitsgericht bouwen, zonder dat de wet nog van kracht is.

Wat zegt dat over de wendbaarheid van de sector? Wij zien dat in de resultaten terug. De gemiddelde waarderingscijfers klimmen gestaag omhoog. De omgeving krijgt meer begrip, aandacht en betere informatie. Er ontstaan meer goede relaties met de omgeving waarin wordt gebouwd. Het hele communicatieproces zien we verbeteren. Veiligheid wordt omarmd en alle medewerkers voelen zich verantwoordelijker en beheersen de risico’s beter. Mensen worden opgeleid om elkaar, ook de leidinggevenden aan te spreken wanneer zij risico’s signaleren waar zij geen invloed op denken te hebben. Het milieu, biodiversiteit, voorkomen van zwerfafval worden beter ingepast in de dagelijkse werkzaamheden. En men beseft zich ook dat het de kwaliteit van het werk niet ten goede komt als je elkaar op de bouw niet verstaat… en zoekt daar dan ook oplossingen voor. 

Kwaliteit, ook zonder nieuwe wet

Een bouwer die zich aansluit bij Bewuste Bouwers doet dat niet omdat het moet, maar omdat hij zich met alle medewerkers wil committeren aan de gedragscode en bereid is om zich daarop te laten toetsen. Dat wil hij ook laten zien. Zo maken we met elkaar zichtbaar dat de wet op de kwaliteitsborging waar het de aannemer betreft, gerust nog even op kan schuiven, want hij doet er alles aan om er ook nu aan te willen voldoen. Laten we dan ook vooral oog hebben voor de bouwer die het doet zonder wettelijke dwang, maar gewoon, omdat hij kwaliteit wil leveren.

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.