#Bouwsector

Kwart minder nieuwbouw door woningcorporaties

Woningcorporaties bouwden twaalfduizend nieuwe woningen in 2015. Dat zijn er ruim drieduizend minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek over het eigendom van de woningvoorraad in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uitgevoerd door CBS.

De woningvoorraad van corporaties slonk met tienduizend woningen in 2015. Dit is het tweede jaar op rij dat het corporatiebezit krimpt. In 2014 nam het aantal corporatiewoningen af met elfduizend woningen. De daling van het woningbezit bij corporaties komt doordat corporaties meer woningen verkopen en slopen dan ze bij bouwen. Per 1 januari 2016 hebben de woningcorporaties 2,3 miljoen woningen in bezit.

Kleinere woningen

De nieuwgebouwde woningen van corporaties zijn doorgaans groter dan de gesloopte woningen. Van de afgebroken corporatiewoningen in 2015 was 41 procent kleiner dan 70 vierkante meter. Van de nieuw gebouwde woningen had 20 procent een oppervlakte tot 70 vierkante meter. Bijna een derde had een oppervlakte van 90 tot 120 vierkante meter.

Appartementen

In totaal sloopten woningcorporaties in 2015 ruim vierduizend appartementen en bouwden zij ruim achtduizend nieuwe appartementen bij. Eengezinswoningen werden minder gesloopt en minder gebouwd. Corporaties bouwden ongeveer duizend woningen meer dan het aantal eengezinswoningen dat tegen de vlakte ging. De gesloopte corporatiewoningen waren deels naoorlogse woningen (43 procent), jaren-zestig woningen (32 procent) en woningen van vóór 1945 (20 procent).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.