#Bouwsector

Lage btw-tarief van 6 naar 9 procent

Het lage btw-tarief van 6 procent wordt per 1 januari 2019 verhoogd naar 9 procent. Dat meldt het Ministerie van Financiën. Het is van belang dat ondernemers zich dit jaar al voorbereiden op de tariefsverhoging.

Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar vallen onder het – nu nog – 6 procent-tarief.  Dat geldt overigens ook als hoofdaannemers het werk uitbesteden aan onderaannemers.

Voorbereiden op lage btw-tarief

Als per 1 januari 2019 het nieuwe tarief van 9 procent ingaat, heeft dat impact op: de administratie, de prijzen van goederen en diensten, en de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang. Offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die in 2019 worden geleverd, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9 procent. Aandachtspuntje voor aannemers dus.

Vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 6 procent-tarief. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9 procent-tarief.

Wijzigingen in Belastingplan 2019

Het kabinet wil de wijzigingen van het btw-tarief opnemen in het Belastingplan 2019. Dit plan wordt op Prinsjesdag 2018 openbaar. Wel moeten de Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan met de wijziging.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.