#Bouwsector

Lichamelijke belasting centraal in nieuwe campagne

‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’. Dat is de naam van de campagne die Bas van ’t Wout, staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, woensdag aftrapt. Aanleiding zijn de fysieke aandoeningen waarmee bijna een half miljoen Nederlanders kampen als gevolg van werk.

Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost van anderhalf miljard euro, los van de zorgkosten. De genoemde actie vestigt de aandacht op het voorkomen van beroepsziekten door lichamelijke belasting.

Lichamelijke belasting

“Vooral in de bouw, industrie, zorg, land- en tuinbouw, vervoer en opslag speelt dit probleem”, zegt Van ’t Wout. “De coronacrisis vraagt bovendien extra veel van werkenden. Denk aan zorgmedewerkers, maar ook aan alle thuiswerkers. Bij die laatste groep ligt een verkeerde houding of te weinig lichaamsbeweging op de loer. Extra aandacht voor de risico’s van fysieke overbelasting of juist onderbelasting is daarom zeker nu op zijn plaats.”

Maatregelen

Met ‘Hoe TOP werk jij?’, onderdeel van een EU-brede campagne, zet hij in op technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke belasting. Daarbij wordt gestart met technische maatregelen om de bron van lichamelijke belasting aan te pakken, zoals het gebruik van machines en hulpmiddelen. Vervolgens wordt gekeken naar organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk. En tot slot wordt samen met de werknemer gekeken of zijn of haar fysieke werkhouding moet worden aangepast.

Risico’s in kaart

Naast voorlichtingsactiviteiten kunnen werkgevers en brancheorganisaties een online box met hulpmiddelen verwachten. Werknemers krijgen de mogelijkheid via een internettest in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen. Hierop volgt een doorverwijzing naar ‘relevante hulpmiddelen en adviezen’.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.