#Bouwsector

Lichte groei verwacht voor bouwsector in 2020

In 2019 groeit de bouwproductie met naar verwachting 5%. Dit is de hoogste groei van alle Nederlandse sectoren. Ondanks de stikstof- en pfas-problematiek groeit de bouwproductie in 2020 nog licht. De aanhoudend sterke binnenlandse vraag, innovatieve bouwoplossingen en de nieuwe soepelere en compenserende overheidsmaatregelen zorgen hiervoor. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht bouw van het ING Economisch Bureau.

In 2019 wordt het hoogste aantal nieuwbouwwoningen (69.000) gerealiseerd van dit decennium. Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouw neemt echter af door minder beschikbare bouwlocaties, vertraging door complexere ontwikkelplannen en in beperkte mate door de stikstof- en de PFAS-problematiek.
De orderboeken van woningbouwers zijn in het najaar van 2019 wel beter gevuld dan in het begin van 2019. ING Economisch Bureau verwacht voor 2020 een beperkte afname van het aantal nieuwbouwwoningen (65.000).

Groei utiliteitsbouw stokt

Voor het eerst sinds jaren laat de vergunningverlening voor bedrijfshallen een kentering zien, mogelijk door onzekerheid over brexit, de handelsoorlog en stikstofproblematiek. De orderboeken zijn bij utiliteitsbouwers nog steeds goed gevuld, al is er wel een lichte afname sinds 2018. Bouwbedrijven actief in de utiliteitsbouw hebben in het najaar van 2019 circa 10 maanden werkvoorraad.  De dalende kantoorleegstand in verschillende grote steden leidt wel tot toenemende bouwvolumes van nieuwe kantoren.

Infrasector

De stikstof en PFAS problematiek hebben in de bouw vooral invloed op de infrasector. Orderboeken zijn minder gevuld en het vertrouwen onder ondernemers is flink afgenomen. Voor 2020 verwacht het ING Economisch Bureau een volumekrimp van 2 procent voor de infrasector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.