#Bouwsector

Blog: ‘Maak de bouw weer sexy!?’

Deze oproep zag ik op televisie. Maar moeten we dat of hebben we die natuurlijke aantrekkingskracht al?

Enige tijd geleden werd door het EIB voorspeld dat de bouwsector het moeilijk zal krijgen. Dat door de coronacrisis 40.000 banen zullen verdwijnen (of ontslagen? Banen is wat anders). Zwarte scenario’s werden geschetst, die de moed in de schoenen deed zakken. Waarop was dit gebaseerd? De realiteit is namelijk dat de bouw in de afgelopen periode 9,1% meer omzet heeft gemaakt.

Bij Bewuste Bouwers zijn we optimistischer gestemd. Projecten melden zich aan om zich als ‘beste buren’ te profileren en wij zien daarin een substantiële stijging in het aantal. Dat zijn overigens niet de kleinste projecten! De cijfers: 60% betreft aanmeldingen in woningbouw. 25% in infra en 15% in utiliteit. Partijen, zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers, zetten dus vol in op bouwen voor de toekomst.

De komende jaren is veel capaciteit nodig om te kunnen voldoen aan de behoefte en ligt er een gigantische opgave voor de sector. Niet alleen ‘handjes’, maar ook ‘hersens’ zijn nodig. Slim bouwen, innovaties toepassen en meer techniek integreren. Natuurlijk ook nog met de nodige spierballen om lichamelijk werk te verrichten.

Als dat de stip aan de horizon is, dan liggen er enorme kansen. Want werken voor een sector die zo belangrijk is voor de maatschappij, waar zoveel uitdagingen liggen, die in deze moeilijke tijden laat zien dat er meer omzetgroei gerealiseerd wordt, én waar ruimte is voor innovaties, dát noem ik sexy met een hoofdletter S.

De bouw hoeft helemaal niet sexy gemaakt te worden, de bouw is dat al, we moeten dat wel hardop durven zeggen en laten zien. Bewuste Bouwers biedt daar graag een podium voor.

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.