#Bouwsector

Marisa Richter: ‘Renovatie is een drijvende kracht in de bouw’

(Foto's: Herbert Wiggerman)

Het is zover! Van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 mei 2023 vinden in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch drie vakbeurzen plaats die bouwprofessionals niet mogen missen: Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW. Marisa Richter is als kersverse maar ervaren business development manager van 54events het gezicht van deze drie vakbeurzen. “Renovatie, herbestemming en transformatie zijn de komende jaren een drijvende kracht in de bouw”, voorziet zij.

Bezoekers van de vorige edities van de beurzen, in mei 2022, zullen opmerken dat de naam van vakbeurs RENOVATIE is veranderd in Renovatie & Transformatie en dat er een nieuwe beurs te bezoeken valt: HOUTBOUW. “Op vakbeurs HOUTBOUW vind je innovatieve oplossingen in houtbouw en hout-hybridebouw”, vertelt Richter. “Het aandeel hout als bouwmateriaal groeit, óók in renovatie- en transformatieprojecten. En uiteraard heeft hout traditioneel een belangrijke rol bij het renoveren van monumentaal vastgoed.”

Inhoudelijk verbonden

De drie vakbeurzen zijn inhoudelijk sterk met elkaar verbonden en hebben elk toch een geheel eigen focus. De restauratie van monumentaal vastgoed is de focus van vakbeurs MONUMENT, maar er is ook een link met Renovatie & Transformatie, want, stelt Richter: “Je ziet dat de energiekosten van nog-niet-verduurzaamd monumentaal vastgoed momenteel dermate hoog zijn, dat uitbating ervan niet meer ‘uit’ kan. Daardoor komt de materiële staat van het betreffende vastgoed in gevaar.”

Marisa-Richter-vakbeurs-Renovatie

Renovatie & Transformatie

De naamswijziging van vakbeurs Renovatie & Transformatie is logisch, legt Richter uit. “In Nederland staat momenteel bijna 10% van de kantoorpanden leeg. Een flink deel daarvan is qua ligging en leefbaarheid uitermate geschikt om herbestemd en getransformeerd te worden tot woningen. De overheid ziet dat graag gebeuren, omdat op die manier maar liefst 15% van de benodigde 1 miljoen woningen gerealiseerd kan worden. Renovatie, herbestemming en transformatie zijn de komende jaren een drijvende kracht in de bouw.”

Duurzaamheid groeimarkt

Dat renovatie en transformatie aan belang toenemen, blijkt wel uit de berichtgeving over de terugvallende nieuwbouwmarkt. Volgens de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) zijn bouwkosten en hypotheekrente dusdanig gestegen dat sommige ontwikkelaars maar liefst de helft van hun plannen moeten staken. “De bouwproductie gaat in de komende jaren echt fors afnemen”, zei NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter begin maart nog tegen Pointer.

Tegelijkertijd stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in haar studie Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2023 dat duurzaamheid op de korte termijn de enige groeimarkt zal zijn voor de bouw. “Daardoor zullen de investeringen in bestaande woningen en andere gebouwen nog toenemen”, schrijft het EIB.

Prikkels en verplichtingen

“Renovatie, transformatie en verduurzaming gaan tegenwoordig hand in hand”, aldus Richter. “Kijk bijvoorbeeld naar de Energielabel C-verplichting die per 1 januari 2023 voor utiliteitsbouw geldt. Renoveren betekent hier verduurzamen. Maar dat moet wél sneller gaan. Op het moment waarop de verplichting inging, haalde naar schatting slechts 55% van de kantoren energielabel C.”

Terwijl de overheid voor de verduurzaming van de utiliteitsbouw een stok uit de kast heeft gehaald – het toezicht en de eventuele handhaving liggen bij gemeenten en omgevingsdiensten –, wordt voor de woningbouw vooralsnog nog wortels in de vorm van subsidies gehanteerd. In de Bouwspecial Renovatie stelt Harm Valk, senior adviseur bij Nieman RI, dat in de nabije toekomst ook voor bestaande woningbouw verplichtingen gaan gelden. “De eerste partijen die dat nu herkennen zijn de banken en de verzekeraars. Die gaan op grote schaal vastgoedportefeuilles afwaarderen als je in de hoek zit waar de klappen vallen. De financieringssector geeft echt een prikkel om te verduurzamen, en dat gaat veel sneller dan de regelgeving.”

Vaart maken

Het is zaak dus om vaart te maken met de verduurzaming van de woningbouw. “Daar heeft de overheid een rol in te spelen, maar ook de markt zelf”, vindt Richter. TNO-onderzoeker Rogier Donkervoort uit in de Bouwspecial Renovatie zijn zorgen over het feit dat de energietransitie in de gebouwde omgeving te langzaam gaat. “Op dit moment werken renovatie- en onderhoudsbedrijven veelal met maatwerkoplossingen per woning. Deze werkwijze is onnodig inefficiënt, duur en traag. Op deze wijze gaan we het gewenste tempo van 200.000 woningen per jaar in 2030 niet halen. We moeten toewerken naar een productgerichte in plaats van projectgerichte renovatiestrategie.”

Kennis up-to-date houden

Naast onderzoeken van andere renovatiestrategieën is het voor bouwprofessionals in de renovatie- en transformatie van belang om hun specialistische kennis en kunde op niveau te houden. Daarom organiseren Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW elk hun eigen kennisprogrammering.

Bij vakbeurs Renovatie & Transformatie wordt bijvoorbeeld aandacht geschonken aan opwekking, besparing, ventilatie en biobased bouwen. Bij MONUMENT zullen waterstof, subsidieregelingen, herbestemming en opleidingen onderwerp van gesprek zijn, en bij HOUTBOUW modulariteit, CO2-opslag, cross laminated timber, circulariteit en digitalisering.

De drie vakbeurzen zijn bij elkaar gegroepeerd in de Brabanthallen, waardoor je eenvoudig doorsteekt van de ene naar de andere hal om de exposant of spreker van jouw keuze te kunnen bezoeken.

De beurzen zijn bovendien gratis toegankelijk voor bouwprofessionals. Ga naar www.renovatiebeurs.nl, www.monumentenbeurs.nl of www.houtbouwbeurs.nl om je te registreren!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.