#Bouwsector

Meer vakmensen nodig, ook in de bouw

Afgelopen maandag hebben werknemers, werkgevers, het onderwijs en de overheid het Techniekpact ondertekend. In het pact zijn 22 afspraken vastgelegd die moeten leiden tot meer technische vakmensen, onder andere in de bouwsector.

Minister Kamp van Economische Zaken laat weten tevreden te zijn met de gemaakte afspraken: “Veel bedrijven die groeikansen zien, moeten die laten lopen omdat ze niet aan genoeg technische vakmensen kunnen komen. Daar gaan we nu met elkaar verandering in brengen. Het is leuk en lucratief om als student of als werknemer te kiezen voor techniek en technologie”.

30.000 extra technici nodig

Met het Techniekpact willen de ondertekenaars bereiken dat meer jongeren kiezen voor techniek en dat meer werknemers gaan en blijven werken in de technieksector. Terwijl de werkloosheid in Nederland oploopt, ontstaat er in sommige sectoren echter een tekort aan tienduizenden technisch geschoolde mensen. Tot 2020 zijn er jaarlijks 30.000 extra technici nodig. In dit pact staan 22 afspraken die dit moeten bewerkstelligen. Enkele van die afspraken zijn:

 • In 2020 bieden alle 7.000 basisscholen in Nederland structureel wetenschap en technologie aan.
 • Er komt een investeringsfonds waar kabinet, werkgevers en regionale overheden ieder 100 miljoen euro in stoppen om meer te kunnen investeren in techniekonderwijs.
 • 50 procent van de leerlingen in het vmbo (oude mavo) kiest in 2015 voor een vakkenpakket met natuur- en scheikunde. Om dit te bereiken komen er in de diverse regio’s en provincies mavo’s gericht op techniek, de TechMavo.
 • Het kabinet reserveert 300 miljoen euro in 2014 en 2015 (600 miljoen totaal) voor bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek. Werkgevers en vakbonden gaan samen zij-instroom in techniek bevorderen. Ook wordt het voor werklozen makkelijker om zich met behoud van WW-uitkering om te scholen naar een baan in de techniek.
 • Bedrijven stellen jaarlijks 1.000 topbeurzen ter beschikking voor een betere instroom van techniektalenten.
 • Het kabinet trekt eenmalig € 100 miljoen uit om meer bètadocenten in het voortgezet onderwijs te krijgen en de Pabo’s in staat te stellen meer aandacht aan techniek te geven. Techniek wordt vanaf 2014 een verplicht vak op de pabo.

7 reacties op “Meer vakmensen nodig, ook in de bouw

 1. Hallo allemaal,
  Al die probeersels komt m,n neusgaten uit.
  Pomp gewoon geld in de economie.
  En zorg dat het vertrouwen terug komt in de economie.
  Ik zeg dit niet voor niks ik ben zelf een Zzp,r van 25 jaar (gedwongen door de economie omdat werkgevers geen personeel meer willen.)
  En een verwandwoorde die zuinig met z,n centjes is.
  Langzamerhand gaat het mij ook tegen staan ik ken veel vrienden en kennissen & ik zelf die niet eens meer kinderen durven te nemen omdat wij geen huis kunnen bewonen / betalen Om kinderen in te huis vesten en wel allemaal een waardige jeugd willen laten hebben.
  Zo den haag heb daar een antwoord op!
  Zzp,r & een vriendin die hbo heeft gestudeerd
  Gr. Xander

 2. Dit plan lukt alleen als de ouders een vakman van even grote waarde vinden als een niet technische opgeleide jongeling. Het probleem is dat de ouders die geen opleiding voor hun kinderen willen waarbij die “handarbeid” moeten verrichten.

 3. De klappen vallen nu bij de jongens van 45 en ouder (ondervindt dit nu zelf na 40 jaar werkzaam te zijn geweest in de bouw) misschien is het beter ons in te zetten voor opleidingen van je jongeren. Hebben wij ook weer wat te doen.

 4. Het is leuk en aardig om mensen te proberen op te leiden in de techniek maar als je solliciteert krijg je als antwoord je bent bouwkundig en niet: werktuigbouwkundig , installatie, of technisch

 5. Ja waaorom moeten zzpers als bv cv installaties willen leren installeren heel veel geld voor een opleiding. En moet je nog bij een leerbedrijf werken. Waarom geen gesubsidieerde cursussen voor zzpers die willen werken en leren.

 6. Jonge mensen motiveren om een beroep uit te gaan oefenen met als belangrijkste gereedschap je eigen lichaam tot aan je 70ste. Welke ouder wil dit zijn kinderen aan doen?
  Een technisch beroep kan mooi zijn tot op het moment dat je lichaam het laat af weten.
  Doorstromen, bijscholen, doorgroeien en vele andere moderne kreten klinken interessant maar gaan niet op voor de meeste 45/50 plussers.
  Welke werkgever kan zich veroorloven om deze risicovolle groep in dienst te nemen?

  Om een toekomstig probleem op te lossen wil men jonge gezonde mensen gaan ronselen om lichamelijk soms zwaar en eenzijdig werk te gaan doen tot uiteindelijk de te verwachten kwalen en slijtage, soms al ver voor het pensioen, een einde maken aan een toch wel mooi beroep.
  Wat kan deze groep 50ers dan nog verwachten?
  Thuis zitten met een uitkering door een versleten rug, heup, schouder, knie, enz. is niet waar het grootste deel deze groep op zit te wachten en in de meeste gevallen ook niet meer mogelijk.

  Bied naast een interessante opleiding ook een interessante toekomst zelfs tot aan je pensioen!

  Welke studierichting kiezen de kinderen van de minister en zijn promotieteam? Techniek, bouwvakker?

 7. Het is duidelijk dat de werkloosheid in Nederland oploopt in diverse sectoren en vooral nu ook in hoog tempo in de bouw. Terecht dat we aan de jongeren denken maar laten we de 50 plussers, of misschien wel de 40 plussers niet vergeten ! Daar moeten we ook in investeren! Overheid en werkgevers moeten hun best doen om deze groep aan het werk te houden. Omscholen kan een goede oplossing zijn en ik weet zeker dat het aan motivatie niet zal ontbreken!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.