#Bouwsector

Meer werkstress, minder fysieke gezondheidsklachten in de bouw

Van links naar rechts Henk Homberg (Bouwend Nederland), Tjeerd Willem Hobma (Volandis) en Peter Roos (FNV).

Werkstress onder UTA- en bouwplaatswerknemers loopt op. Het percentage fysieke gezondheidsklachten neemt gestaag af. En het merendeel van de werknemers in de Bouw & Infra is tevreden met hun werk. Dat zijn de conclusies van het Bedrijfstakverslag 2017 dat Volandis donderdag uitreikte aan Henk Homberg (vice-voorzitter Bouwend Nederland) en Peter Roos (bestuurder FNV Bouwen & Wonen) tijdens de Volandis Deskundigendag.

Nu de economie op volle toeren draait, ziet Volandis dat de instroombehoefte van vakmensen sterk toeneemt. Bedrijven kiezen er nog steeds voor om te werken met een flexibele schil van zelfstandigen en uitzendkrachten om aan deze vraag te voldoen. Daarnaast heeft elk bedrijf wel een aantal 55+’ers in dienst voor wie het nog maar de vraag is of zij in hun huidige functie gezond en gemotiveerd hun pensioen halen. Daar tegenover staat een overheid die van ons allemaal verwacht dat we langer doorwerken. De vraag ‘hoe zorg jij dat je gezond je pensioen haalt?’ is dus relevanter dan ooit. Werken in de bouw wordt immers nog steeds als zwaar ervaren ondanks mechanisering, gebruik van prefab en beschikbaarheid van hulpmiddelen. Daarnaast ziet Volandis dat de werkstress bij zowel UTA- als bouwplaatswerknemers toeneemt. Dit zorgt ervoor dat het fysiek zware werk in de bouw- en infrasector ook steeds meer als mentaal zwaar ervaren wordt.

Maar er zijn ook positieve geluiden. Maar liefst 80% van de werknemers geeft aan tevreden te zijn over zijn/haar functie-inhoud. Uit de inventarisatie van de uitgevoerde PAGO’s (Periodieke Arbeidsgezondheidskundige Onderzoeken) en DIA’s (Duurzame Inzetbaarheidsanalyses) blijkt daarnaast dat in 2017 werknemers honkvast en tevreden zijn. Ze voelen zich gewaardeerd, al kan de beloning beter. Met name bij de kleinere bedrijven is er sprake van een toenemende behoefte aan functioneringsgesprekken.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Pensioen

De missie van Volandis blijft onveranderd om vakmensen en hun bedrijven te inspireren, uit te nodigen en te verleiden om in beweging te komen en bovenal te laten ervaren dat nú investeren in duurzame inzet rendeert. Elk jong talent dat nu instroomt in de bouw- en infrasector haalt gezond zijn of haar pensioen.

mijnVolandis voor werkgevers

Een belangrijke stap met betrekking tot het thema ‘Kijk vooruit’ is gezet in oktober 2017 met de lancering van ‘mijnVolandis’, het online portaal voor werkgevers. Na registratie kunnen werkgevers eenvoudig online zien hoe hun werknemers ervoor staan. In 2019 biedt mijnVolandis tevens de mogelijkheid om te werken met stappenplannen op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Bedrijfstakverslag

Om de duurzame inzet van vakmensen in bouw- en infrabedrijven te waarborgen hebben we toekomstgericht beleid nodig. Dit vraagt om het grondig en betrouwbaar verzamelen, combineren en analyseren van alle relevante data die waardevolle inzichten, trends en ontwikkelingen laten zien. Jaarlijks komt al deze informatie samen in het Bedrijfstakverslag.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.