#Bouwsector

Meeste ongevallen met hoogwerkers in de bouw

(Foto: BouwRadius)

Ongevallen tijdens het werken met hoogwerkers vinden het meest plaats in de sectoren bouw en bosbeheer. Dat blijkt uit de nieuwste veiligheidsanalyse van de International Powered Access Federation (IPAF). Bij projecten in de openbare ruimte of langs de weg hebben dergelijke ongevallen bovendien meer kans om zich te doen, dan op gecontroleerde werkplekken als bouwplaatsen of bedrijventerreinen.

In het rapport van IPAF zijn de ongevallenstatistieken uit 25 landen over de hele wereld verzameld. Ongevallen op bouwplaatsen vormen gezamenlijk het hoogste gemiddelde aantal per jaar. Maar aangezien hoogwerkers veel vaker in de bouw worden gebruikt dan in andere sectoren en locaties, is de kans op ongevallen op een gecontroleerde werkplek kleiner dan op een afgelegen locatie of in een openbaar gebied.

Onderliggende oorzaken

Naast het hogere risico op een ongeval bij werken buiten gecontroleerde werkplekken signaleert het nieuwe rapport terugkerende onderliggende oorzaken van incidenten met hoogwerkers. Denk vallen van het platform, elektrocuties, beknellingen, kantelen van hoogwerkers en het tegen hoogwerkers botsen door andere voertuigen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Doden

De sectoren waarin de meeste doden vallen zijn in het bosbeheer en de bouw: bij beide jaarlijks gemiddeld 19 gerapporteerde dodelijke slachtoffers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.