#Bouwsector

‘Minimale Rc-waarde per bouwdeel vaststellen’

Minister Blok moet de minimale isolatie-eis voor de gebouwschil per bouwdeel gaan vaststellen. De Rc voor het dak kan naar 6,0, die voor de gevel naar 4,5 en die voor de begane grond kan op 3,5 blijven. Daarvoor pleiten de partners van het Lente-akkoord Energiezuinige Nieuwbouw.

De voorganger van Blok, minister Spies, kondigde vorig jaar aan dat de minimale isolatiewaarde voor de gebouwschil per 1 januari 2015 omhoog gaat van 3,5 naar 5,0 m2K/W. Aedes, Bouwend Nederland, Neprom en NVB – verenigd in het Lente-akoord – hebben Blok nu een brief gestuurd waarin zij naar aanleiding van praktijkonderzoek naar schilisolatie pleiten voor differentiëring: het dak kan naar 6,0, de gevel naar 4,5 en de vloer kan op 3,5 blijven.

Niet kostenefficiënt

Verhoging van de Rc-waarde van vloeren naar Rc 5,0 levert in de praktijk geen problemen op, maar de energiewinst is volgens het onderzoek gering en niet kostenefficiënt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Verhoging van de Rc-waarde van gevels levert momenteel in de praktijk de meeste uitvoeringsproblemen op, vooral bij baksteen buitengevels. De baksteen gevel wordt in 79% van de bouwprojecten toegepast. Verhoging van de Rc naar 5,0 bij baksteen gevels met steenachtig binnenspouwblad leidt vooral bij midden- en hoogbouw tot grote kostenverhogingen, terwijl de energiewinst beperkt is. Een verhoging tot Rc 4,5 blijkt wel kostenefficiënt uit te voeren, door de gebruikelijke bouwdetails ‘op te rekken’.

Verhoging van de Rc-waarde van daken naar Rc 5,0 levert in de praktijk geen problemen op, en geeft voldoende energiewinst om kostenefficiënt te zijn. De isolatie van daken kan zonder grote meerkosten verder verhoogd worden tot 6,0, aldus de schrijvers van de brief.

Praktijkervaringen

Afgelopen najaar zijn er in opdracht van de vier brancheverenigingen discussiebijeenkomsten met bouwpartijen gehouden en is er onderzoek op de bouwplaats gedaan waarbij de praktijkervaringen met Rc 5,0 en hoger in detail werden bekeken en besproken. De ervaringen zijn door Nieman Raadgevende Ingenieurs in een rapport beschreven.

 

2 reacties op “‘Minimale Rc-waarde per bouwdeel vaststellen’

  1. Helemaal eens met de aanbeveling om te differentieren. Besteedt naast de Rc-waarden ook veel aandacht aan het goed kier- en luchtdicht bouwen. Ook daarvan kan NRI veel voorbeelden noemen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.