#Bouwsector

Minister Blok vereenvoudigt eigenbouw

Particulieren kunnen vanaf 1 juli 2015 eenvoudiger zelf een nieuw huis bouwen. Minister Blok van Wonen heeft daarvoor de eisen in het Bouwbesluit 2012 vereenvoudigd.

Dat betekent bijvoorbeeld meer vrijheid bij het ontwerpen van het eigen huis, zoals de trappen, de hoogte van het plafond en de omvang van de badkamer en het toilet. Succesvolle ervaringen hiermee zijn opgedaan in drie gemeenten onder de Crisis- en Herstelwet en gaan volgend jaar landelijk gelden.

Minister Blok maakt ook het bouwen van nieuwe studentenwoningen eenvoudiger een aantrekkelijker voor investeerders. Zo wordt de verplichting van een balkon en een fietsenhok geschrapt. En gaat de eis voor de minimale oppervlakte van een woning met 3 m2 naar beneden: van 18 m2 naar 15 m2.

In samenspraak met organisaties van gehandicapten wordt de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie verbeterd. Daarvoor volgt een aanscherping van de huidige eisen. Zo hoort de hoofdingang vanaf 1 juli altijd rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor de ruimte binnen in zo’n gebouw moet voortaan 80 procent toegankelijk zijn, voor winkels wordt dat 60 procent. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn, blijft de huidige eis van 40 procent gelden. Denk aan een voetbalstation, bioscoop of theater.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.