#Bouwsector

Minister: woningbouw niet duurder door Wkb

Minister de Jonge verwacht niet dat woningbouw duurder wordt door de invoering van de Wkb, schrijft hij in antwoord op kamervragen. Voor verbouwingen en kleine projecten zullen de meerkosten tot 5% bedragen, wat de minister acceptabel acht.

Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) stelde vragen aan de minister naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur onlangs, waarin werd gewaarschuwd voor stijgende kosten voor nieuwbouwwoningen (‘Huizen volgend jaar duurder’ door privatisering bouwtoezicht) .

Ja, kwaliteitsborgers kosten geld, maar daar tegenover staat “een daling van de leges, een verbetering van de kwaliteit en afname van de faalkosten”, zo antwoordt de minister. De daling van de leges zal naar zijn verwachting 30% zijn. “Deze daling is voldoende om de kosten voor kwaliteitsborging voor een gemiddeld nieuwbouwproject, zoals deze naar voren komen uit proefprojecten, te compenseren. In combinatie met het feit dat aannemers in de evaluatie van proefprojecten aangeven beter aan de regels te voldoen maakt dat ik verwacht dat de kosten van woningbouw niet zullen toenemen en wellicht zelfs kunnen afnemen.”

De Wkb vraagt wel een andere manier van werken, ziet de minister ook. “Vanuit het adagium ‘oefening maakt de meester’ zijn de zorgen over de startfase herkenbaar. Vanuit mijn ministerie blijft om die reden tot het einde van het jaar een vergoeding beschikbaar (de STIPP-subsidie, red.), om die extra inspanning bij die eerste projecten financieel te ondersteunen.”

Zo bereid je je voor op Wkb
De Wkb heeft als doel de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer te verbeteren. Hiermee moeten de faalkosten op termijn afnemen, de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Maar hoe schakel je over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Je leert het tijdens de online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.

Verbouwingen en kleine projecten

Voor verbouwingen en kleine projecten herkent De Jonge de zorgen. Want: “Bij kleinere bouwprojecten die straks wel onder de Wkb vallen zijn – als gevolg van beleidsmatige kruissubsidiëring door gemeenten – de leges op dit moment laag. Daarmee zullen de kosten van kwaliteitsborging naar verwachting hoger zijn dan de daling van de leges.”

Om deze reden heeft de minister vorig jaar onderzoek laten doen naar de kosten van dit soort bouwwerken nu en straks onder de Wkb. Uit dat onderzoek – uitgevoerd door Nieman Raadgevende Ingenieurs – blijkt dat met name een wijziging van een draagconstructie bij een verbouwing voor hoge kosten zorgt. “Om die reden heb ik de afgelopen tijd een aantal projecten gesubsidieerd die als doel hebben om op basis van standaardisering de meerkosten zoveel mogelijk te beperken”, schrijft De Jonge. “Uit het hiervoor genoemde onderzoek blijkt dat hierdoor de meerkosten tot circa 5% beperkt blijven. Ik ben van mening dat dit past binnen het uitgangspunt van de Wkb: een toename van de kwaliteit tegen aanvaardbare kosten.”

Eén van die projecten is de regeling voor kleine bouwwerken van Bouwgarant. Aannemer hield er vorig jaar een webinar over, dat is terug te kijken.

Veel bouwwerken vergunningsvrij

Wat in dat webinar ook aan de orde komt, en wat de minister in zijn antwoorden ook opmerkt, is dat heel veel kleine bouwprojecten met het ingaan van de Omgevingswet en de Wkb vergunningsvrij worden voor de technische toets aan het Bouwbesluit (straks: Besluit bouwwerken leefomgeving). Wico Ankersmit – directeur van de Vereniging BWT Nederland – becijferde dit op 45-50% van de bouwwerken.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.