#Bouwsector

Ministerie presenteert plannen volkshuisvesting

Woningbouw (Foto: Paul Diersen/Aannemer)

In de eerste helft van maart presenteert minister Hugo de Jonge de Nationale Woon- en Bouwagenda. Doel van de agenda is om meer grip te krijgen op de volkshuisvesting in Nederland.

Programma Woningbouw

De agenda heeft zes onderliggende programma’s: Woningbouw, Een thuis voor iedereen, Betaalbaar wonen, Verduurzaming gebouwde omgeving, Leefbaarheid en veiligheid en Wonen en ouderen. Met de aanpak in programma’s wil het ministerie een directere aanpak met concrete doelen, monitoring en sturing. Woningbouw is het eerste programma dat wordt opgestart. Daarna volgen de andere programma’s, zoals te zien is in de tijdslijn hieronder.

Alle programma’s

  • Woningbouw: gaat in op het versnellen van de woningbouw en het passend maken van de woningvoorraad bij de woonwensen.
  • Een thuis voor iedereen: gaat over de huisvesting van aandachtsgroepen.
  • Betaalbaar wonen: dit programma zet in op het beperken van te hoge woonlasten en de bescherming van kopers en huurders tegen excessen op de woningmarkt.
  • Verduurzaming gebouwde omgeving: gaat onder andere over isolatie en de warmtetransitie.
  • Leefbaarheid en Veiligheid: met dit programma wordt in 16 kwetsbare gebieden langjarig ingezet op leefbare en veilige wijken.
  • Wonen en ouderen: richt zich op passende huisvesting voor het toenemend aantal ouderen en op het bevorderen van doorstroming.

Ruimtelijke ordening

Behalve voor volkshuisvesting zijn er ook twee programma’s gericht op ruimtelijke ordening. Het programma Uitvoering Nationale Omgevingsvisie richt zich op bijvoorbeeld verduurzaming en stikstof en het inpassen hiervan in de ruimte die er is. Het programma Mooi Nederland zet in op de ruimtelijke kwaliteit met aandacht voor de energietransitie, verstedelijking en het landelijk gebied. Het ministerie presenteert deze programma’s in de zomer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.