Welke taken heb je als bouwer in het bouwproces en wat mag je van ontwerpers en installateurs verwachten? Met het Model Kwaliteitsborging Gebouwde Omgeving (MKGO) biedt ISSO een hulpmiddel voor integraal ontwerpen en bouwen.
Het MKGO probeert het hele proces van initiatief tot en met ontmanteling van een gebouw te ondersteunen met standaard taken. “Dan kan je ook controleren of die taken zijn uitgevoerd”, licht Berend Koudstaal toe. Hij is programmamanager bij ISSO. “Daarmee kan je een bepaald niveau van kwaliteitsborging bereiken.”
MKGO is de opvolger van het Model Kwaliteitsbeheersing Klimaatinstallaties, beschreven in ISSO/SBR-publicatie 347. Dat was puur gericht op technische installaties, maar met de overname van de bouwkundige kennisproducten van SBRCurnet een aantal jaar terug, kan ISSO nu de hele bouw en installatiesector bedienen. “Het raamwerk om de beide disciplines goed met elkaar te verbinden hebben we nu”, zegt Koudstaal. “We hebben met MKGO een proces neergezet van initiatief tot en met ontmanteling van een gebouw, die aansluit bij die SO, VO-, DO-fasering die ontwerpers al kennen. Iedere partij kan nu zeggen: ik heb een plek in dit proces en ga zorgen dat mijn taken in dit raamwerk hangen. Dan kan je het hebben over vragen als: welke taken gebeuren voor mij, welke ná mij, en hoe gaan we nu samen die kwaliteit borgen? Het is een hulpmiddel om dingen niet te vergeten.”
Standaardiseren en automatiseren
Door standaard taken te omschrijven biedt het MKGO ook allerlei kansen om te standaardiseren en te automatiseren. Een voorbeeld is de beschrijving van het monteren van kozijnen: daar heeft ISSO een digitale checklist voor gemaakt met het oog op de Wkb. “Deze checklist koppel je dan aan die taak.”
Zo zijn er volgens Koudstaal allerlei koppelkansen. En: “Het biedt ons ook handvatten om te zien waar we nog extra hulpmiddelen kunnen bieden.”
Handboek Bouw- en Installatietechniek
Wie over de MKGO-structuur wil beschikken, vindt deze in Deel 9 van het Handboek Bouw- en Installatietechniek. Deel 9 is voor iedereen met een ISSO-profiel gratis beschikbaar in ISSO Open. De ontwikkeling is mede gefinancierd door Techniek Nederland, Bouwend Nederland en digiGo.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.