#Bouwsector

MultiBuddy winnaar Arboprijs 2012

Tegelzetter Twan Geelen uit Roermond is de winnaar van de Arboprijs FNV Bouw 2012. Met zijn MultiBuddy is het leggen van vloertegels voortaan veel minder belastend voor rug, polsen, knieën en schouders.

De MultiBuddy bestaat uit een stabiele kunststof greep met verwisselbare afsteunpootjes. Het product wordt gebruikt om in het lijmbed te kunnen afsteunen, zonder vieze handen te krijgen of het lijmbed te verstoren. Wie de steun gebruikt, verbetert de werkhouding, belast het lichaam minder en is minder vermoeid. Daarnaast wordt tegelzetten naast gemakkelijker ook efficiënter. Door het afsteunen heeft de verwerker meer bereik en kan een groter lijmbed worden opgezet.

“Ik bedacht het hulpmiddel toen ik terugkwam van de fysiotherapeut, die ik bezocht voor rugklachten”, zegt Geelen. “Ik ging naar het werk, pakte een pleisterspaan, boorde er acht schroeven door en het prototype was klaar.” De tegelzetter wint 10.000 euro om zijn vinding verder in de markt te zetten. Zodat andere tegelzetters, maar ook parketleggers, siergrindvloerleggers en stoffeerders aantoonbaar gezonder kunnen werken.

“Goede ideeën hoeven niet ingewikkeld te zijn, dat blijkt maar weer”, reageert FNV Bouw-vicevoorzitter Charley Ramdas. Hij hoopt dat de Arboprijs het laatste duwtje is om de MultiBuddy op grote schaal op de markt te krijgen. “Maar ook de andere vier finalisten hadden lumineuze ideeën, die het absoluut verdienen hun weg naar de praktijk van alle dag te vinden.”

FNV Bouw reikt elke twee jaar de Arboprijs uit, voor uitvindingen die de bouwnijverheid aantoonbaar gezonder en veiliger maken. Andere finalisten waren Chris Verhoef met de glasplatendrager, Gerrit Sluyer met de veiligwerkbak, Ger de Weerd met de zaagtafelverplaatser, en de fabrikanten SAB-profiel en Viavac met een systeem voor het veilig monteren en leggen van dakplaten.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.