#Bouwsector

Mycelium isolatie: kansrijk, maar voorlopig nog niet in de bouwmarkt

Isolatieplaten van myceliumcomposiet, ofwel de draden van een schimmel vermengd met natuurlijke vezels. Op korte termijn ga je ze zeker nog niet vinden bij de bouwmaterialenhandel, maar het is biobased isolatiemateriaal met potentie. Marc Postel van startup Fairm gaf tijdens een online sessie van de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen tekst en uitleg.

Bij bouwmaterialen spelen kosten, prestaties en duurzaamheid een rol. Fairm ziet biotechnologie als de manier om op deze pijlers in te spelen, en zo een lage ecologische voetafdruk te koppelen aan een hoge productie. Fairm Foam is het eerste concrete product: de isolatieplaat die is ontwikkeld, is lichtgewicht maar drukvast en kent goede akoestische en thermische isolatiewaarden (Postel: “maar niet zo goed als bijvoorbeeld PIR”).

Opschalen

De hoge productie die Fairm beoogt, duurt nog wel even. Momenteel gebeurt dat produceren op laboratoriumschaal. In 2022 start een pilot. Eind van dit decennium kan er een fabriek staan die grootschalig produceert en waarmee ook een marktconforme kostprijs kan worden gehaald. Fairm mikt om schaal te maken in eerste instantie op producenten en fabrikanten van van bouwsystemen en -producten. Daarna kan het aanbod worden verbreed. “Het zou in een later stadium in de bouwmarkt kunnen liggen.” Dus nu bellen om een woning met het materiaal te isoleren? Technisch kan het, maar liever niet.

Over de vezel die Fairm gebruikt, deed Postel geen uitspraak. “Wij zijn niet de enige die dit doen. Ten tweede: het staat niet vast. Mocht straks blijken dat het materiaal beter moet presteren op bijvoorbeeld geluidsisolatie, dan kan het een andere vezel worden.”

Vragen van kijkers gingen onder meer over brandgedrag en vochtgevoeligheid (het is te bestempelen als dampopen). Postel vertelde onder meer dat Fairm indicatieve brandtesten heeft laten doen door Efectis, waaruit blijkt dat het materiaal klasse D of mogelijk C haalt, en met natuurlijke additieven naar B zou kunnen.

Lunchtalks biobased bouwmaterialen

De online sessie (lunchtalk ‘Meet the Makers’) werd georganiseerd door Jan Willem van de Groep namens de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen. Vanaf eind september is er elke twee weken een aflevering waarin een biobased materiaal centraal staat en kijkers vragen kunnen stellen aan producenten/leveranciers.

Video over Fairm Foam

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.