#Bouwsector

Nederlander lijkt huis te willen verduurzamen

Het lijkt erop dat Nederlanders hun huizen flink willen verduurzamen. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 17.064 aanvragen gedaan van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), voor 37.360 apparaten en/of maatregelen. In 2021 werden over het hele jaar 43.073 aanvragen gedaan, voor in totaal 94.341 apparaten en/of maatregelen. Er is al dik 24 miljoen aan warmtepompsubsidie geclaimd.

Ook de bedragen die met de subsidie gemoeid zijn, zijn gemiddeld hoger dan vorig jaar. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) schat dat er 52,6 miljoen euro is aangevraagd over de eerste drie maanden van 2022. Vorig jaar werd er in twaalf maanden minder dan het dubbele aangevraagd: 96,8 miljoen.

Totale budget

Ondanks het stijgende aantal aanvragen, hoeven mensen zich nog geen zorgen te maken dat er te weinig geld beschikbaar is. In totaal is er dit jaar 228 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is in de eerste drie maanden van het jaar dus ongeveer een kwart gebruikt.

Het totale budget is ook flink toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In 2021 zat er nog 124 miljoen euro in de pot, dit jaar is dat dus ruim 100 miljoen euro meer.

Warmtepomp

Het meeste subsidiegeld (ongeveer 26,1 miljoen euro) ging in 2022 naar isolatiemaatregelen. De warmtepomp staat op de tweede plaats, met 24,4 miljoen euro. De zonneboiler volgt op de derde plaats, maar met veel minder budget (2 miljoen euro).

De warmtepomp is in Nederland bezig met een opmars. Vorig jaar ging 57,1 miljoen naar isolatie en ‘slechts’ 34,5 miljoen naar warmtepompen. In de eerste drie maanden van dit jaar loopt de warmtepomp dus bijna gelijk met isolatiemaatregelen.

De ISDE-subsidie is beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op het warmtenet. De subsidie loopt nog tot 2030.

1 reactie op “Nederlander lijkt huis te willen verduurzamen

  1. Molly just viewed your profile! Click here: http://inx.lv/u43u?h=419270306d2f1b23d600c6f05cbd1004- schreef:

    am23junz

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.