#Bouwsector

Nieuwbouwwoningen worden kleiner

(Foto: Shutterstock)

De gemiddelde nieuwbouwwoning in Nederland wordt kleiner. Dat hangt samen met de aanhoudende groei van het aantal appartementen dat er wordt gebouwd. Op termijn zullen ook eengezinswoningen kleiner worden, verwacht marktonderzoeksbureau Buildsight.

Michel van Eekert, directeur van Buildsight, verwacht dat als de nieuwbouwproductie van grondgebonden bouw zich gaat herstellen, dat herstel aan de onderkant begint. ‘Dat betekent dat ook eengezinswoningen kleiner zullen worden.’

De gemiddelde oppervlakte van de in vier kwartalen vergunde koopwoningen is gedaald naar 197 vierkante meter. Een half jaar geleden was dat nog 206 vierkante meter.

Bouwkosten per woning dalen

In het tweede kwartaal dalen voor het eerst in lange tijd ook de bouwkosten per woning. Dat biedt perspectief op het betaalbaarder worden van nieuwbouwwoningen. “Hoe beter het woningaanbod aansluit bij de vraag, hoe beter het ook zal gaan met de verkopen”, redeneert Van Eekert. “En dat is niet alleen prettig voor woningzoekenden, maar ook gunstig voor de bouwsector.” Al voegt hij daaraan toe: “De bouw van kleinere woningen betekent natuurlijk wel minder volumes aan afzet van materialen per woning.”

Milde bouwrecessie verwacht

Terwijl de Nederlandse economie, met twee kwartalen op rij krimp, in een recessie is gekomen, geldt dat voor de bouwsector nog niet. Dat de investeringen, ondanks de recessie en ondanks de lagere investeringen in woningen, blijven groeien, heeft voor een belangrijk deel te maken met de bouw van nieuwe bedrijfshallen. Utiliteitsbouw blijkt de kurk waarop de nieuwbouw blijft drijven. “We verwachten dat er nog wel een bouwrecessie komt, maar dat het daardoor bij een milde recessie zal blijven.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.