#Bouwsector

Nieuwe BouwHub in Eindhoven

Maandag 7 maart is in Eindhoven een nieuwe bouwhub geopend op industrieterrein De Hurk. De hub is een intitiatief van de gemeente en VolkerWessels Materieel & Logistiek.

Verzamelen en bundelen

De komende 20 jaar zijn er grote bouwambities in Eindhoven. Dat betekent ook meer bouwverkeer. Om die vervoersbewegingen zo veel mogelijk te beperken, is er nu de bouwhub. Een bouwhub is een locatie waar bouwmaterialen worden verzameld en gebundeld om vervolgens in klein transport naar de juiste bouwplaats te worden vervoerd. Dit gebeurt idealiter emissievrij, dus bijvoorbeeld met elektrisch vervoer.

Gezonde en bereikbare stad

“Verandering is niet eenvoudig. Om een nieuwe manier van denken en werken bij bouwprojecten te stimuleren, stellen wij als gemeente voorwaarden aan de bouwlogistiek”, legt wethouder Monique List (Mobiliteit) uit. “We vragen initiatiefnemers in een vroeg stadium na te denken over de impact van bouwlogistiek op de omgeving. Zo willen we zorgen voor minder ritten van goederen en bouwpersoneel in de stad. Daarmee houden we de stad gezond en bereikbaar voor onze bewoners en bezoekers en het draagt bij aan onze klimaatambities.”

Voor iedereen

De nieuwe bouwhub is een idee van VolkerWessels Materieel & Logistiek, maar is door iedereen te gebruiken. Vanuit de hub wordt het totale logistieke proces van de bouwketen gemonitord en gecoördineerd. Daarnaast is er ruimte voor de auto’s en busjes van bouwplaatspersoneel en wordt de hub gebruikt voor het hergebruik van reststromen. Op de bouwhub komen personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werken.

Besparingen

Volgens berekeningen van TNO zorgt de bouwhub voor de volgende verbeteringen:

  • 9% minder ritten de stad in
  • vollere vrachtwagens, met een beladingsgraad van 40% naar 90%
  • een stijging van arbeidsproductiviteit tot wel 39%,
  • 68% minder CO2 en 68% minder NOx-uitstoot

Maandag 7 maart was de officiële opening, maar achter de schermen is de bouwhub al in gebruik voor onder andere de projecten Donna op Bouwveld P, Strijp-S van Bouwbedrijf Wessels Zeist en de Bankier in Tilburg van bouwer Huybregts Relou in samenwerking met Raab Karcher.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.