#Bouwsector

Nieuwe opleiding voor restauratievakmannen

Er is dringend behoefte aan jongeren die kiezen voor het restauratievak. Daarom is er nu de NCE-Erfgoedschool.

Meer instroom, meer aansluiting

Volgens de initiatiefnemers is er niet alleen behoefte aan meer jongeren die voor de restauratiekant kiezen, maar moet er ook een betere aansluiting komen op de praktijk. De NCE-Erfgoedschool is een samenwerking tussen erkende restauratiebouwbedrijven, ROC’s, Bouwmensen en Bouwschool. In het komende schooljaar start de eerste groep studenten in de regio Noord Brabant-Nijmegen met het leer/werktraject.

Goede basiskennis

Deelnemende studenten krijgen een leer/werkplek bij een erkend restauratiebouwbedrijf. Ook is er extra veel aandacht voor de inhoud, zodat studenten al tijdens hun opleiding over een goede basiskennis beschikken. Het restauratietraject maakt deel uit van de reguliere (mbo 2 en 3) allround opleiding. Er hoeven geen extra lessen voor gevolgd te worden. De studenten kunnen meerdere schooljaren deelnemen aan de NCE-Erfgoedschool.

Verschillende onderdelen

De NCE Erfgoedschool bestaat uit diverse onderdelen. De studenten volgen gezamenlijk op een centrale locatie een 4-daagse praktijktraining keuzedeel ‘Basisvaardigheden Restauratie Timmeren/Metselen (keuzedeel MBO-3)’. Daarnaast zijn er ambachtelijke en restauratieopdrachten opgenomen. Dit moet zorgen voor een betere aansluiting bij de praktijk. Tot slot bezoeken de studenten tijdens een excursiedag één of meerdere restauratieprojecten.

Betrokken opleidingsorganisaties en bedrijven

De opleidingen die meedoen zijn het Koning Willem I College en ROC Nijmegen. De aangesloten restauratiebedrijven zijn Nico de Bont, Van Dinther Bouwbedrijf, De Bonth van Hulten, Bouwbedrijf Van de Ven, Van den Bouwhuijsen, Cuppens+zn, Van Tienen Nijmegen, Balemans Breda en Oome Raamsdonk. De leer/werkstages worden georganiseerd door Bouwmensen Den Bosch, Bouwmensen Oss-Veghel-Nijmegen en Bouwschool Breda.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.