#Bouwsector

NVTB-directeur Niels Ruijter: “Zwabberbeleid van gemeenten maakt duurzaam bouwen lastig”

Directeur Niels Ruijter van de Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB): “Er zijn te veel verschillende duurzaamheidseisen.”(Foto's: Cor Salverius)

Marktpartijen in de uitvoerende en toeleverende bouw kunnen nauwelijks een strategie uitstippelen als het gaat om de toepassing van duurzame bouwmaterialen en -methodieken. Dat stelt directeur Niels Ruijter van de Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) vast. In zijn ogen zadelen gemeenten de bouwsector op met te veel verschillende duurzaamheidseisen en -ambities. Ruijter pleit voor een meer integrale en uniforme toepassing van richtlijnen en eisen voor duurzaam bouwen.

Niels Ruijter staat sinds juni 2018 aan het roer van de Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB). Sinds 2003 werkte Ruijter (1974) bij Bouwend Nederland als regiomanager Randstad Zuid en voor die tijd begon zijn carrière in 1997 in de aluminiumindustrie als milieu- en LCA-deskundige. De Noord-Hollander heeft dus genoeg ervaring en kennis opgedaan als het gaat om milieu-effecten van bouwmaterialen en beschikt over de nodige affiniteit met biobased en circulair bouwen. Volgens hem grossieren gemeenten in het opleggen van afzonderlijke maatregelen in tenders en aanbestedingen als het gaat om de toepassing van duurzame en/of circulaire bouwmaterialen en -methodes. Per gemeente verschillen de eisen en wensen, waardoor het voor marktpartijen een ondoorzichtig speelveld wordt.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.