#Bouwsector

Omgevingswet uitgesteld

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld vanwege het coronavirus. 1 januari 2021 is onhaalbaar en onverantwoord, vindt Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen. Het is nog onbekend wat de nieuwe ingangsdatum van de wetgeving wordt.

Minister Van Veldhoven constateert dat betrokken partijen ondanks de crisis nog steeds doorwerken aan de invoer van de Omgevingswet, maar dat de bestrijding van het coronavirus veel invloed op de dagelijkse werkzaamheden van provincies, gemeenten en waterschappen heeft. Daardoor komt de haalbaarheid van 1 januari 2020 in geding. In de brief benadrukt de minister dat er geen sprake is van afstel: de Omgevingswet gaat er zeker komen, het is alleen nu de vraag wanneer. Pas na overleg met de bestuurlijke partners kan de minister met een nieuw voorstel komen.

Andere ontwikkelingen

Van Veldhoven noemt in de brief ook andere ontwikkelingen rondom de invoering die bijdragen aan het uitstel, zoals de vertraging van het beschikbaar komen van de standaard voor publicatie van omgevingsdocumenten en de verwerving van lokale software. Met de aankondiging van het uitstel geeft de minister de betrokken partijen de tijd en ruimte om te doen wat op dit moment het belangrijkste is: het indammen van het coronavirus.

Wat verandert er?

De invoering van de Omgevingswet heeft een grote impact op de wijze waarop omgevingsvergunningen moeten worden aangevraagd. Waar er voorheen slechts een omgevingsvergunning nodig was voor een bouwwerk, zullen er in de toekomst twee verschillende vergunningen nodig zijn: een omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteit en een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.