#Bouwsector

Omzet bouw flink gestegen

De omzet van de bouw steeg in 2016 met 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw zagen hun omzet stijgen. Het omzetniveau van de bouw lag nog wel zo’n 8 procent onder dat van voor de crisis in 2008. Voor 2017 zijn bouwondernemers ook positief gestemd. Veel ondernemers verwachten dat hun omzet in 2017 verder zal stijgen. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor bouw.

Van de drie belangrijkste bouwsectoren steeg in 2016 de omzet het meest bij bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U). Deze steeg met 9,3 procent vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van topjaar 2008 ligt de omzet van de B&U-sector nog wel een stuk lager (-18,1 procent).

Gespecialiseerde bouwbedrijven (zoals sloop- en afwerkingsbedrijven) kwamen met een omzetstijging van 7,8 procent weer richting het niveau van 2008 (-3,4 procent). Bij bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw had de crisis veel minder gevolgen voor de omzet. Hoewel zij dit jaar te maken hadden met een omzetdaling van bijna 2 procent, ligt die nog altijd boven het niveau van 2008.

Verwachte omzet

Van de bouwondernemers verwacht 40 procent dat de omzet ook volgend jaar toeneemt, tegenover 4 procent die rekening houdt met een daling. Dat percentage ligt hoger dan voor het totale bedrijfsleven. Dit is ook terug te zien in het ondernemersvertrouwen in de bouw, dat aan het begin van 2017 slechts een fractie lager staat dan drie maanden eerder. Toen bereikte het vertrouwen het hoogste niveau sinds de start van de meting in 2008.

In het vierde kwartaal is ook het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen gestegen. Dit is een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten op de woningmarkt.

Tekort aan personeel

Per saldo verwacht bijna een kwart van de bouwondernemers meer personeel aan te nemen in het eerste kwartaal. Tegelijkertijd ervaart een toenemend aantal ondernemers een tekort aan arbeidskrachten als belemmering voor hun bedrijfsactiviteiten. Waar begin 2016 nog minder dan 1 procent van hen een tekort als belemmering zag, is dit percentage begin 2017 gestegen naar ruim 8 procent.

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in de bouw kwam in het vierde kwartaal seizoensgecorrigeerd uit op 508 duizend, duizend minder dan een kwartaal eerder. Vergeleken met eind 2008 zijn er ruim 100 duizend banen minder.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.