#Bouwsector

Omzet groeit voor bouwmaterialenhandel

De omzetgroei in de bouwmaterialengroothandel komt in 2019 uit op een gemiddelde van circa 5,1 procent. Dat is een forse stijging ten opzichte van de verwachtingen in het voorjaar van 2019 (+ 3,3 procent). Daarmee zijn de verwachtingen terug op het niveau van eind 2018. De margegroei blijft achter bij de omzetgroei en daalt ten opzichte van de verwachtingen in het voorjaar (van +1,5 procent naar +0,8 procent). Dit blijkt uit de zeventiende Conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin onder ondernemers in de bouwmaterialengroothandel, uitgevoerd door Buildsight.

De invloed van de stikstofproblematiek is nog niet terug te vinden in de conjunctuurmeting. De enquêtes op basis waarvan Buildsight rapporteert, zijn in de tweede helft van september afgenomen.

Utiliteitsbouw daalt

De verhouding tussen omzet van nieuwbouw (46 procent) en renovatie/onderhoud (54 procent) is nagenoeg gelijk aan die in eerdere metingen. Woningbouw is net als eind 2018 en begin 2019 verantwoordelijk voor 60 procent van de omzet. Het omzetdeel utiliteitsbouw daalde ten opzichte van het voorjaar van 18 procent naar 14 procent. Badkamers en sanitair namen in belang toe (ten opzichte van voorjaar 2019 van 14 procent naar 16 procent van de omzet).

Nationale Schildersvakprijs 2020

Het aandeel consumentenverkopen verandert nauwelijks (van 22 procent naar 21 procent). Van de professionele verkopen is het aandeel van zzp’ers en klusbedrijven licht gestegen (van 42 procent naar 44 procent).

Productgroepen

De omzetstijging doet zich voor bij alle productgroepen. Hibin-leden zien een (sterke) omzetstijging in ruwbouwmaterialen (bij 52 procent van de respondenten), gevolgd door naaldhout (46 procent), ijzerwaren (42 procent), afbouwmaterialen (36 procent), plaatmaterialen (34 procent), installatiematerialen (29 procent) en hardhout (22 procent). Over de hele linie stijgen de in- en verkoopprijzen in lichte mate (0 tot 5 procent), met uitzondering van ruwbouwmaterialen, waar 25 procent van de respondenten een stijging van 5 tot 10 procent van de in- en verkoopprijzen verwacht.

Fysieke locatie op één

De fysieke locatie blijkt nog steeds het belangrijkste verkoopkanaal en is sinds de vorige meting in belang toegenomen. Verkoop uit voorraad of ter plaatse bestellen zijn goed voor 55 procent van de omzet (voorjaar 2019: 42 procent). E-mail is goed voor 24 procent en 17 procent van de aankopen wordt telefonisch gedaan. Het percentage internetverkopen is met 3,6 procent nog steeds relatief laag, maar is wel aan een gestage opmars bezig (voorjaar 2019: 3,2 procent).

De verhoudingen tussen de verschillende verkoopkanalen lopen parallel met de bedreigingen die ondernemers zien. Hibin-leden zien webwinkels en online aanbieders niet als een bedreiging. Bedreigender vindt men (57 procent van de respondenten) meer directe leveringen door fabrikanten (inclusief prefabricage). De opkomst van nieuwe retailbedrijven als Bauhaus en Hornbach wordt door bijna een kwart genoemd (in het voorjaar nog 38 procent). Grotere deskundigheid (56 procent), klantgerichtheid (53 procent), groei van de markt (32 procent) en logistiek (24 procent) zijn de voornaamste kansen die ondernemers in de huidige markt zien.

Impact duurzaamheid en prefab

Ondernemers verwachten dat de invloed van scherpere energie- en duurzaamheidseisen niet of nauwelijks merkbaar (61 procent) zal zijn in de omzet over 2019 of een beperkt positief effect (36 procent) zal hebben. De impact van toenemende prefabricage wordt hoger ingeschat. Een op de drie verwacht een beperkt negatief effect (5 tot 10 procent minder omzet) en een op de vijf verwacht juist een beperkt positief effect (5 tot 10 procent meer omzet). Digitalisering en daarmee samenhangende veranderingen in de branche zorgen voor de grootste uitdagingen. Bijna de helft (46 procent) van de respondenten noemt e-commerce en ICT in algemene zin.

Verdere groei werkgelegenheid

64 procent van de ondernemers verwacht in 2019 groei van het aantal medewerkers (voorjaar 2019: 43 procent). Naar verwachting neemt het personeelsbestand met 3 procent toe (verwachting voorjaar 2019: 1,5 procent). De groei doet zich in alle regio’s voor. Met gemiddeld 1,3 procent is de personeelsgroei in het noorden het kleinst; in de regio oost met 3,3 procent het hoogst. Eén op de zeven respondenten verwacht problemen bij het invullen van vacatures. Gebrek aan belangstelling voor de sector wordt daarbij als voornaamste reden genoemd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.