#Bouwsector

Omzetgroei bouwmaterialenhandel door nieuwbouw

De omzetgroei in de bouwmaterialenhandel komt in 2017 uit op een gemiddelde van circa 5%. De groei ontstaat vooral door de nieuwbouw van woningen.

Hiermee zijn de verwachtingen van ondernemers in de branche nagenoeg gelijk aan die van begin 2017. Een grote meerderheid van de ondernemers (83%) verwacht ook voor 2018 een omzetstijging. 6% verwacht in 2018 een omzetdaling. Dit blijkt uit de veertiende Conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin onder ondernemers in de bouwmaterialenhandel, uitgevoerd door Buildsight.

Woningbouw

In het voorjaar 2017 bedroeg het aandeel van de woningbouw (nieuwbouw) als onderdeel van de totale omzet 48%, in het najaar is dit opgelopen tot 57%. Het aandeel consumentenverkopen blijft met 16% van de totale omzet vrijwel gelijk aan het voorjaar 2017 (17%).

Licht stijgende verkoop- en inkoopprijzen bouwmaterialen

De omzetstijging doet zich voor bij alle productgroepen. De productgroepen waarin de meeste Hibin-leden een (lichte) omzetstijging verwachten zijn afbouwmaterialen (85%), ruwbouwmaterialen (75%), ijzerwaren- en gereedschappen (71%), naaldhout (74%), plaatmaterialen (67%), installatiematerialen (59%) en hardhout (46%).

Over de hele linie stijgen de inkoopprijzen. De verwachte stijging is het hoogst voor ruwbouwmaterialen (83% van de respondenten), afbouwmaterialen (77%), ijzerwaren en gereedschappen (74%) en naaldhout (73%). Het laagste percentage komen we tegen bij hardhout (54% van de respondenten).

Zzp’ers, klusbedrijven en particulieren steeds belangrijker

Van de ondernemers geeft 48% aan dat het aandeel verkoop particulieren toeneemt. Zij schrijven dit met name toe aan isolerende en andere energiebesparende maatregelen. De verkoop aan zzp’ers en klusbedrijven neemt bij 61% van de ondernemers toe. Belangrijkste oorzaken hiervan, liggen in de toename van verbouwingen, het in de nieuwbouw optreden als onderaannemer en isolerende en andere energiebesparende maatregelen.

Ruwbouw aan kop

Het belang van verschillende productgroepen in de totale omzet is duidelijk gewijzigd. Zo hadden hout- en plaatmaterialen in het voorjaar van 2017 het grootste aandeel in de totale omzet (32%), op de voet gevolgd door ruwbouwmaterialen (ook 32%). In de meting najaar 2017 heeft de ruwbouwmaterialenomzet met 39% van het totaal duidelijk afstand genomen van de overige productgroepen. Hout en plaatmaterialen en afbouwmaterialen staan met respectievelijk 25% en 24% van de totaalomzet op de tweede en derde plaats.

Uitdagingen

E-commerce (49%) en ICT (46%) komen het meest voor op het lijstje met uitdagingen voor de professionele bouwmaterialenhandel, gevolgd door het aantrekken van voldoende kwalitatief personeel (44%) en logistiek (38%). 70% van de van de ondernemers verwacht een (lichte) toename van het aantal medewerkers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.