#Bouwsector

Ondernemers mkb ongerust over toekomstbestendigheid

Ondernemers in het mkb maken zich zorgen over de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. Zes op de tien zijn hierover ongerust. Dat blijkt uit de maandelijkse MKB Monitor van ondernemersplatform De Zaak en MKB Servicedesk onder 1400 respondenten.

Bijna 1 op de 4 mkb’ers met 1 tot 250 medewerkers geeft aan zich regelmatig tot heel vaak zorgen te maken over de toekomst. Een toekomst waarin snelle technologische en maatschappelijke veranderingen andere eisen aan hen stellen. En waarin zij klaar moeten zijn om nieuwe kansen te kunnen grijpen.

Ondernemers bouw onvoldoende

Op de vraag hoe toekomstbestendig ondernemers hun onderneming vinden, geeft 36,2% zichzelf een onvoldoende. Bijna 1 op 5 (19%) geeft zichzelf het cijfer 1, daarmee de grootste groep. Een 8 of hoger valt het vaakst in de sectoren zakelijke dienstverlening (25%), handel (16,8%) en industrie (12,6%). In de sectoren zakelijke dienstverlening (17,7%), landbouw en visserij (12,6%) en bouwnijverheid (10,4%) wordt een 4 of lager het meest genoemd.

KvK niet populair

Opvallend is het lage animo voor hulp die de overheid ondernemers aanreikt. Minder dan 1 op de 10 deelnemers (9%) zegt met innovatievraagstukken aan te kloppen bij de Kamer van Koophandel, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of het Rijk. Het liefst gaan ze te rade bij collega-ondernemers (49%). Brancheorganisaties en adviesbureaus scoren beide iets meer dan 13%.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.