#Bouwsector

Onderzoek inzet magnetrontechniek om baksteen te maken

Biedt magnetrontechniek een uitkomst voor de keramische industrie? Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) onderzoekt de mogelijkheden van duurzame aardgas-alternatieven voor de productie van baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels. Speciale aandacht is er voor de toepassing van ‘microwave technology’. De onderzoeksresultaten zijn uiterlijk in 2021 beschikbaar.

Tot nog toe ontbreekt het wereldwijd aan alternatieven voor fossiele brandstoffen om klei op industriële schaal om te zetten in keramische bouwproducten. De recent gepresenteerde KNB-Duurzaamheidsagenda van de sector, gebaseerd op de ‘Sustainable  Development Goals’ van de Verenigde Naties, geeft ambitie dit te veranderen. Het door de sector nu gestarte haalbaarheidsonderzoek maakt deze ambitie concreet. Het kan leiden tot innovatieve doorbraaktechnologie dat wellicht ook buiten Nederland toepassing kan krijgen.

Duurzame alternatieven

Het onderzoek omvat studie naar de invloed van het gebruik van duurzame alternatieven voor aardgas (zoals biogas en waterstofgas) op uiterlijk en technische eigenschappen van het keramische bouwproduct. Ook wordt de samenstelling van de rookgassen in het onderzoek betrokken.

Nationale Schildersvakprijs 2020

In het onderzoek komt verder de toepassing van ‘microwave technology’ aan bod. Dit deel van het onderzoek richt zich vooral op de mogelijkheden tot het verkorten van de stooktijd, de te realiseren energiebesparing en de mate waarin deze technologie de inzet van fossiele brandstoffen kan vervangen.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en wordt uitgevoerd door TCKI; een in keramische procestechnologie gespecialiseerd onderzoeksinstituut.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.