#Bouwsector

ONL en CDA starten meldpunt Wet DBA

ONL voor Ondernemers en het CDA openen een meldpunt voor ondernemers die problemen ervaren met het systeem van modelcontracten voor zzp’ers. Een DBA-meldpunt waar vertrouwelijkheid en anonimiteit worden gegarandeerd.

Sinds de invoering van de Wet DBA ontvangen zowel ONL als het CDA veel signalen dat ondernemers opdrachten mislopen. Opdrachtgevers worden huiverig om gebruik te maken van de diensten van zzp’ers en het systeem is zeer ingewikkeld geworden.

Ondernemers kunnen contracten vooraf aan de Belastingdienst ter beoordeling voorleggen. Van de 4700 ingediende verzoeken is nog geen 10% goedgekeurd. Om inzicht te krijgen in de problematiek heeft Staatssecretaris Wiebes een meldpunt geopend bij de Belastingdienst.

ONL en het CDA hebben geen vertrouwen in een meldpunt dat is ondergebracht bij dezelfde instantie die uiteindelijk ook moet controleren of er sprake is van een arbeidsrelatie en of iemand voor de inkomstenbelasting ondernemer is. De Belastingdienst vraagt ondernemers naar hun Burger Service Nummer en het is daarom zeer waarschijnlijk dat een grote groep ondernemers hun problemen bij het gebruik van de modelcontracten niet durft te melden.

Daarom hebben het CDA en ONL een eigen DBA-meldpunt geopend, waar vertrouwelijkheid en anonimiteit worden gegarandeerd. Ondernemers wordt gevraagd hun specifieke casus door te geven, middels een klachtenformulier. Voor zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers is een klachtenformulier hier te vinden.

De signalen worden verzameld tot 1 december. Half december staan de resultaten op de website van zowel ONL als het CDA.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.